Публикация

Д-р Алексов: Природни продукти помагат да се намали кръвната захар

Д-р Алексов: Природни продукти помагат да се намали кръвната захар

Д-р Румен Алексов е общопрактикуващ лекар и специалист по вътрешни болести от ДКЦ-Кюстендил

 

Какво е предиабет и какви трябва да са стойностите на кръвната захар, за да се каже, че човек е в такова състояние?

 

Предиабетът се характеризира с гранични стойности на кръвната захар на гладно между 6.1 и 6.9. Те обаче не са достатъчни за поставяне на такава диагноза. От едно еднократно изследване няма как да поставим такава диагноза и веднага да предприемем мерки. Правят се тестове през определен интервал и ако отново се покажат такива стойности на кръвната захар, тогава спокойно можем да използваме това понятие – предиабет.

 

Обикновено предиабетът се наблюдава при възрастни хора над 50 години. Той обикновено е комбиниран с различни други състояния, които са обединени в т.нар. метаболитен синдром. Става въпрос за:

 

  • повишено артериално налягане,
  • наднормено тегло или затлъстяване,
  • високи нива на липидите в кръвта,
  • омазняване на черния дроб.

Всички тези състояния до голяма степен са свързани с нездравословния начин на живот, като неправилното хранене и липсата на двигателна активност. Важни фактори са също така стресът и фамилната обремененост с диабет. В риск са и жените, които по време на бременност са имали гестационен диабет.

 

Възможно ли е човек сам да заподозре, че има предиабет? Има ли ясно изразени симптоми?

 

Човек може да установи, че стойностите на артериалното налягане са завишени, но това не означава, че има предиабет. Състоянието няма кой знае какви изяви, които да алармират за неговото наличие. На практика то е безсимптомно и може да установи само след поредица от изследвания на хора, които са в риск. Няма я жаждата, позивите за честно уриниране и намаляването на телесното тегло, характерни за диабета.

 

Каква е връзката между сърдечносъдовите заболявания, като хипертонията например и предиабет?

 

Повишеното артериално налягане, особено при по-младите хора, е свързано с по-голямата активност на симпатикусовата нервна система и по-високите нива на катехоламини, които се отделят в кръвта. Самите катехоламини често се наричат „хормони на стреса“. Те влияят върху метаболизма и образуването на липиди и мазнини. Стимулират панкреасните клетки да отделят по-голямо количество инсулин. Хипертонията води и до по-висока оксидация на клетките, която променя рецепторите за инсулина. Стига се и до кардио-васкуларни изменения на кръвоносната система.

 

При вече диагностициран предиабет, как се следи състоянието на пациентите?

 

Когато открием хора в това състояние, първо обръщаме внимание на промяна на начина на живот, като двигателния режим и храненето. Това са фактори, които могат да се коригират. Обикновено се прави ново изследване на кръвната захар след около 3-4 месеца. Ако стойностите все ще са гранични, се гледа дали пациентът е изпълнявал стриктно препоръките за редукция на теглото.

 

В такива случаи какво лечение може да се наложи?

 

Има утвърдени лекарства, които се използват най-вече при метаболитен синдром, но за хората е много стряскащо, когато им се каже, че трябва да ги приемат. Пациентите често се притесняват, че това са хапчета за диабетици. Освен това около 20% от хората не могат да приемат такъв тип медикаменти, защото не понасят приема им и развиват нежелани реакции.

 

Каква е алтернативата тогава?

 

Гледаме да предписваме лечение с т.нар. природни продукти и хранителни добавки, които представляват стандартизирани екстракти от растения.

 

Гроздето е уникален природен продукт, за който е установено, че семките на определени сортове съдържат вещества, участващи в биохимичните процеси в човешкото тяло. Една такава съставка е абсцисиевата киселина. Тя, в комбинация с микроелементи, като хрома и магнезия, води до намаляване на нивата на кръвната захар и редукция на стойностите на липидите в кръвта. По този начин се повлияват рисковите фактори за предиабет.

 

Аз препоръчвам на моите пациенти продукта „Екодиаб“, който съдържа екстракт от гроздови семки, а също така хром и магнезий.

 

Хромът намалява оксидативния стрес върху клетките. Той успокоява панкреасните клетки, които отделят инсулин. Той е микроелемент, който участва в множество ензими, които са свързани с поддържането на имунитета. Магнезият има подобни функции.

 

Каква е дозироваката?

 

Може да се взима за постоянно, но препоръката е за около 3-4 месеца, за да може после да се направи ново изследване на кръвната захар и липидите. После пациентът може да продължи да го приема. Хубаво е, че тези природни продукти спокойно може да се комбинират с медикаменти за заболявания, като хипертонията или бъбречни увреждания. Освен това, очакван ефект от приема им е понижаване на кръвното налягане, заради повлияването на метаболизма.

 

Какъв процент от пациентите с предиабет прогресират до диабет?

 

Счита се, че около 50% от хората, които имат предиабет, в рамките на няколко години развиват диабет. Повечето от тях обаче не спазват препоръките на лекарите.

Коментари