Публикация

От пазара се изтеглят 4 хил. бутилки безалкохолно с нередовни етикети

Заради неправилно етикетиране с по 1000 лв. са глобени управителите на три цеха за безалкохолни напитки в Плевенска област.


Над 4 хиляди бутилки от различни разфасовки (от 330 мл. до 3 литра) са спрени от продажба след заповед на директора на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Плевен д-р Иван Йорданов.

Напитките трябва да се изтеглят от търговската мрежа, за да се преетикетират.

„Безалкохолните не са опасни, а просто етикетите, с които са пуснати в търговската мрежа, не отговарят на изискванията на наредбата за етикетирането”, обясни д-р Йорданов.

Проблемът е, че не е посочено какви са съставките на продуктите, както и липсата на изписани добавки, използвани за оцветяване на напитките.

В областта са извършени проверки на общо 10 цеха за производство на безалкохолни напитки. Инспекцията на здравните инспектори от РИОКОЗ е разпоредена от Министерството на здравеопазването заради получен сигнал от председателя на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. 

В съседната област Ловеч инспекторите също са правили проверки на цехове за производство на безалкохолни напитки. Инспекциите са извършени в селата Дерманци и Радювене. Констатирано е, че в обектите се поддържа добра хигиена, извършва се входящ контрол на суровините, използвани при производството, внедрена е и се прилага система за управление безопасността на храните и НАССР план. 

При проверката в село Дерманци е установено, че има неточности при етикетирането. Те са били свързани с липса на допълнителна информация при влагане на определени оцветители. В обекта за производство на безалкохолни напитки в село Радювене е констатирано наличие на непряка реклама на вино върху етикет на безалкохолна напитка лимонада, което е в нарушение на Закон за здравето.


Коментари