Публикация

Какъв е добрият контрол на кръвната захар при диабет?

Какъв е добрият контрол на кръвната захар при диабет?

Основният проблем на диабета от втори тип, в неговия ранен стадии, е добрият контрол на кръвната захар. Много често болните не обръщат внимание на този проблем. Така се стига до появата на усложнения.

 

Контролът на кръвната захар става чрез изследване на гликирания хемоглобин (HbA1c). При хората с диабет стойностите трябва да бъдат под < 7.0% HbA1c. При тез, които имат някакво съпътстващо заболяване, например сърдечносъдово, за добър контрол се приема HbA1c 7.5-8.0%. За сравнение оптималните стойност при хората, които нямат диабет са под 5,6. Изследването дава информация дали диабетът е добре контролиран за дълъг период от време, а именно 6 седмици преди изследването. То

 

задължително трябва да се прави поне 1 път на всеки 3 месеца

 

Най-лесно може да се разбере дали има добър контрол на диабета чрез ежедневно изследване на кръвната захар. Това става с помощта на глюкомер, като добрият резултат,  измерен сутрин на гладно, е под 5.5 mmol/L. Ако трябва да се направи тест по-късно през деня, е необходимо да се изчака това да стане 2 часа след хранене. Очакваните стойности са под 8.1 mmol/L.

 

Добър контрол на кръвната захар при диабет от тип 2 се постига с помощта на:

 

  • строго придържане към подходящ хранителен режим – тук освен избягването на определени храни е важно паузата между отделните хранения да е около 4-5 часа, като те трябва да стават по едно и също време на деня
  • здравословен начин на живот с достатъчна физическа активност;
  • инсулинови препарати при по-тежките форми на диабет тип 2
  • перорални медикаменти при по-леките му форми
  • прием на подходящи хранителни добавки, като например антиоксиданти

Едно от най-честите усложнения в следствие на високата кръвна захар е

 

появата на диабетна полиневропатия

 

Тя представлява промяна в проводимостта на периферните нерви. В своята ранна фаза симптомите са свързани с мравучкане, тръпнене и чувство за горене на крайниците. При тяхната поява трябва да се направи консултация с невролог. Много често обаче това не се случва и болестта остава нелекувана. Така се стига до задълбочаване на усложнението.

 

Проф. Любомир Хараланов, началник на клиника по Неврология в Националната кардиологична болница казва, че в по-напредналата фаза на болестта се получава запушване на малките съдове на крайниците. Най-напред като симптом се появява нечувствителност на крайниците, което пречи на пациента да оцени оплакванията си в пръстите на ръцете и краката. Характерни са наличието на сини петна по кожата, най-вече на краката. Те се повяват особено често ако болният носи тесни обувки, които спомагат процеса на недооросяване на крайниците. Стига се до появата на неболезнена некроза, типична за т.нар. диабетно стъпало – фаза, при която се получават труднозарастващи рани.

 

Профилактиката за появата на диабетна полиневропатия и диабетно стъпало става чрез приема на алфалипоева киселина. Проф. Хараланов съветва пациентите да извършват

 

два курса годишно с високи дози

 

В продължение на две седмици се приема 1800 мг на ден, след което следва 600 мг на ден в продължение на 45 дни.

 

Подходящ продукт за такъв вид профилактика е хранителната добавка „Алфалипомалс“. Тя съдържа 300 мг алфа-липоева киселина в една капсула, витамини от групата В и фолиева киселина.

 

Алфа-липоевата киселина е мощен антиоксидант, който спомага за изгарянето на кръвната захар в организма.

 

Витамин В1 допринася за нормалната функция на имунната и нервната система, на хормоналната дейност, както и на нормалния метаболизъм на протеините и гликогена.

 

Витамин В6 помага на неврологичните и психологически функции.

 

Витамин В12 намалява умората и отпадналостта.

 

Фолиева киселина допринася за синтеза на аминокиселини и нормалните функции на психическата и имунната система.

Коментари