Публикация

Проф. Мария Орбецова: Костните и минералните заболявания са истинско предизвикателство

Проф. Мария Орбецова:  Костните и минералните заболявания са истинско предизвикателство

Зимните ендокринни дни се организират за втора поредна година по идея на Катедрите по Ендокринология и по Педиатрия и под егидата на МУ – Пловдив на 13 февруари 2021 г. Заради пандемията от COVID-19 този път ще се проведат онлайн.

Разговаряме с ръководителя на катедрата и началник на Клиниката по еднокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Мария Орбецова, един от инициаторите на научния форум.

 

- Проф. Орбецова, как беше избрана темата на Зимните ендокринни дни?

- Пловдивските зимни ендокринни дни се превръщат в традиционно научно събитие на Катедрата по Ендокринология под егидата на МУ – Пловдив. Тази година, съобразявайки се с епидемична обстановка, форумът ще се проведе дистанционно под формата на Уебинар и ще бъде по-кратък, само в две сесии съвместно с колегите от Катедрата по Детски болести, които бяха наш основен партньор и миналата година, когато поставихме началото. Тук ще изкажа благодарност на КредоУеб за съдействието да заснеме събитието и да даде възможност за достъпност към материалите впоследствие.

 

Идеята за разглеждане на заболяванията на минералния и костния метаболизъм беше подсказана от доц. Нарцис Калева, педиатър-ендокринолог, при обсъждане на тази годишната тематика поради наблюдението, че тези патологични състояния, особено някои по-редки нарушения и синдроми, са по-малко застъпени в ежедневната практика и затрудняват клиницистите.

 

Затова решихме в помощ на педиатри и интернисти да разгледаме някои редки форми на рахит и остеопороза в детската възраст заедно с диференциалната диагноза на хипокалциемиите и псевдо-хипопаратиреоидизма, илюстрирани с педиатрични клинични случаи.

 

Паралелно с това гост-лекторът от МУ-София проф. Михаил Боянов представя нарушенията в нивата на фосфора в зряла възраст – също недостатъчно добре познати и с много нови данни относно регулацията на обмяната на му. Наскоро излезе монография на проф. Боянов и колектив, посветена на патологията на паращитовидните жлези, витамин D и калциево-фосфорната обмяна, в която са подбрани много важни за практиката аспекти на изучаването на калциево-фосфорната обмяна, начините за установяване на нарушенията и справяне с тях.

 

- Кои са другите акценти във форума?

- Друг акцент на форума са костните промени при захарен диабет, представени от д-р Николай Ботушанов, чийто дисертационен труд беше посветен на тях. Аз от своя страна ще направя кратък преглед върху първичния хиперпаратиреоидизъм – основна патология на паращитовидните жлези, макар и не много честа, с фокус на неговата изява в рамките на множествената ендокринна неоплазия (МЕН) – съчетание на туморни процеси в различни ендокринни жлези и органи. Също ще има илюстрация на случай от Клиника по Ендокринология и болести на обмяната при УМБАЛ “Св.Георги“. МЕН е много голяма и интересна тема, интердесциплинарна, с доста нови данни и вероятно ще я набележим за бъдещо по-подробно разглеждане, за краткото време, с което разполагам, само ще маркирам основни положения в тематиката на форума.

 

- Какви са основните предизвикателства пред диагностиката и лечението на заболяванията на костния и минералния метаболизъм?

- Костните и минералните заболявания не винаги се оценяват правилно, принципно се нуждаят от мултидисциплинарен подход, трябва своевременно и точно да се диагностицират и оптимално да се третират.

 

Първото предизвикателство е насоката за изследване на параметрите на калциево-фосфорната обмяна и тази на витамин D, търсене патология на паращитовидните жлези и костни заболявания на базата на клинични оплаквания и симптоми. Последните могат да бъдат дискретни. Често повтарям на обучаващите се, че първата стъпка към точна диагноза е клиничното съмнение!

 

Второто предизвикателство е да се познават съвременните диагностични алгоритми в подхода за оценка на заболяванията на костния и минералния метаболизъм и информацията, която носят определени лабораторни показатели. Например, съществуват нормокалциемични форми на първичен хиперпаратиреоидизъм и, ако проявите му и диагностичните маркери не се познават, заболяването ще се пропусне.

Диференциалната диагноза също е предизвикателсто – тя е изключително богата и изисква широки интернистични познания и задълбочен анализ.

 

И накрая – при правилно поставена диагноза, да се прецени кой е най-подходящият лечебен подход. Лечението е комплексно и следва да се подчинява на баланса между общите правила и индивидуалния подход с оценка полза-риск.

 

Не по-малко предизвикателство е и проследяването на заболелите – след хирургично и/или медикаментозно лечение, кои са надеждните маркери за оценка на калциево-фосфорната обмяна, какви нива на електролити и хормони да се стремим да поддържаме, кои фактори ги повлияват и пр.

 

Предизвикателствата пред диагностиката и лечението на заболяванията на костния и минералния метаболизъм са много, това е и причината за избора на темата, както вече споменах. Разбира се, в този кратък форум можем да засегнем малка част от тях, надяваме се да бъдем полезни за по-широк кръг обучаващи се и лекари от различни специалности. А в бъдеще – да имаме възможността по време на традиционните Зимни ендокринни дни в МУ-Пловдив, вече “на живо“, да засегнем повече проблемни заболявания. В това отношение ще се радвам тематиката им да бъде подсказана от аудиторията!

 

Очаквайте видеопрезентациите от Зимните ендокринни дни в CredoWeb.bg

 

Коментари

Изключително интересни теми и много значими днес. Успех!