Публикация

150 минути спорт на седмица спасяват краката от парене и мравучкане при диабет

150 минути спорт на седмица спасяват краката от парене и мравучкане при диабет

Изтръпване, чувство за парене или мравучкане в краката – ако имате подобни оплаквания, задължително трябва да се консултирате с ендокринолог или невролог. Възможно е да страдате от диабетна невропатия. Това е увреждане вследствие на високата кръвна захар, което се развива в продължение на много години и може да започне, преди да са се появили първите симптоми. Човек може дори да не знае, че има диабет и поддържа висока кръвна захар.

 

Предотвратяването на увреждане на диабетен нерв или диабетна невропатия трябва да започне рано. Ключът към профилактиката е работата с вашия ендокринолог. Внимателно трябва да се следват неговите указания за проверка на кръвната захар, за да се държи тя под контрол. Това означава кръвната захар на гладно да се поддържа между 3,9 и 7,2 mmol/l, а след нахранване – до 10 mmol/l. Препоръчително е гликираният хемоглобин да е под 7%.

 

Пациентът задължително трябва да сподели всички неприятни усещания, които изпитва - загуба на чувствителността в крайниците, мравучкане, изтръпване или болка в краката.

Значение за забавяне на увреждането на нервите има и начинът на живот – поддържане на оптимално телесно тегло и кръвно налягане, редовна физическа активност, здравословен хранителен режим, отказване от тютюнопушенето и прием на минимални количества алкохол.

 

Промени в начина на живот и диета

 

По-рано се е считало, че болните от диабет не трябва да се докосват до нищо сладко, но сега се знае, че това важи за рафинираните захари. Спазването на здравословна диета е изключително важно за диабетиците, особено консумирането на пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Диетичният режим на един диабетик е необходимо да бъде разнообразен и да включва балансирано количество въглехидрати, белтъчини, мазнини. Важно е да се правят и разтоварващи дни, но непременно под компетентен контрол, тъй като те водят до преходни колебания на кръвната захар.

 

Здравословните източници на въглехидрати съдържат фибри и включват: зърнени и бобови храни, плодове, зеленчуци, семена, които зареждат организма с витамини, макро- и микроелементи, антиоксиданти. Те повишават профилактичната стойност на менюто.

 

Храната трябва да се приема по-често (4-5 пъти на ден) в умерени количества.

 

Редовни физически натоварвания

 

За да оказват диабетът и неговите проявления по-малко влияние върху обичайния начин на живот, следва да се обръща достатъчно внимание на физическата активност. Правилно подбраните упражнения – например, плуване и разходки, помагат за понижаване на кръвната захар.

 

Активен начин на живот помага за намаляването на кръвната захар, подобрява притока на кръв и поддържа сърцето здраво. Американската диабетна асоциация препоръчва 150 минути спорт на седмица за възрастните. Упражненията трябва да са леки, например – дълги разходки.

 

Пушенето трябва да се избягва, защото допълнително нарушава кръвообращението и пречи на сензитивността и добрата циркулация в краката.

 

Кои хранителните добавки помагат най-много

 

За нормализиране на кръвната захар доказан ефект има приемът на хранителни добавки - витамини от група В, подпомагащи възстановяването на увредените нерви. Много важно е приемането на алфалипоева киселина. Тя предпазва клетъчната мембрана от вредното въздействие на свободните радикали, подпомага превръщането на въглехидратите в енергия. Чрез намаляване на оксидативния стрес алфалипоевата киселина нормализира нарушения кръвен ток и намалената скорост на нервна проводимост.

 

Съществуват комбиниранипрепарати с алфалипоева киселина и витамини от група В – такъв на нашия пазар е „Алфалипомакс”. Приема се лесно, защото е под формата на капсули. Достатъчни са две на ден.

Коментари