Публикация

Безплатни консултации по случай Световния ден на епилепсията

Безплатни консултации по случай Световния ден на епилепсията

70 000 души в България страдат от епилепсия. От тях около 15 000 са с фармакорезистентна форма на болестта (такава, която не се поддава на лечение с медикаменти). А ¼ от хората, които пият лекарства и са засегнати от стигмата на диагнозата, реално нямат епилепсия.

 

Зад термина всъщност се крият огромна палитра от заболявания на мозъка, над 100

 

които се проявяват клинично с епилептични припадъци, поясняват специалистите от УМБАЛ „Свети Иван Рилски“

 

Най-често срещаните групи са:

 

  • Структурни аномалии: като съдови малформации, кортикални малформации, тумори.
  • Травми.
  • Инфекции като менингит и енцефалит.
  • Хипоксично исхемична увреда в следствие на родилна асфикция или исхемичен инфаркт.
  • Химичен дисбаланс.

Много често промените са изключително малки, образът може да бъде неспецифичен и различните заболявания да се припокриват. Това е причината тази година един от акцентите на кампанията в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по повод Световния ден на епилепсията – 10 февруари, да бъде поставен върху образните изследвания. От болницата са подготвили и малко известни факти, свързани с епилепсията, с които се надяват да увеличат познанието за това стигматизирано заболяване.

 

От 10 до 17 февруари 2021 г. (включително) екип на Отделението по образна диагностика, което е част от единствения у нас Референтен център по епилептична и функционална хирургия, ще консултира безплатно образните изследвания на пациенти с епилептични пристъпи или други форми на епилепсия. През платформата за телемедицина Healthyco те ще могат да изпратят своите налични ЯМР/КТ изследвания и в рамките на 7 дни да получат становище дали в техния случай се касае за коварното заболяване или причината за симптоматиката им е друга. В случай на нужда, пациентите ще бъдат насочени към допълнително изследване или консултация с невролог или неврохирург.

 

Лекарите, които ще консултират безплатно:

 

  • Доц. Марин Пенков – неврорентгенолог, началник на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – КОНСУЛТАЦИЯ
  • Д-р Андрей Трифонов – специалист по образна диагностика – КОНСУЛТАЦИЯ
  • Д-р Калина Чупетловска – специалист по образна диагностика – КОНСУЛТАЦИЯ

 

Началникът на Отделението по образна диагностика доц. Марин Пенков е единственият български лекар, който притежава европейска диплома по детска неврорентгенология от Европейския борд по неврорентгенология.

 

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е основният образен метод за диагностика на заболяването

 

В сравнение с компютърната томография (КТ), при него изображенията са с по-висока чувствителност, по-добра пространствена разделителна способност, отличен контраст, способност за многопланово изобразяване и липса на йонизиращо лъчение.

„Много често промените, които се виждат на ЯМР, са изключително малки, образът може да бъде неспецифичен и различните заболявания да се препокриват. Поставянето на правилна диагноза, което е и основата на правилното лечение, изисква специализиран екип, който е подготвен и работи в областта на неврорентгенологията и в частност детската неврорентгенология, тъй като около 50% от епилепсиите започват до 10-годишна възраст, а общо 75% – до 20 г. Пикът на проява на болестта е най-голям от 0 до 4 години“, обяснява доц. Марин Пенков.

 

Според него

 

второто условие за поставянето на успешна образна диагноза е използването на специфични протоколи на скениране и модерна ЯМР апаратура

„Цел на невроизобразяването при пациенти с епилепсия е да се идентифицират основните структурни аномалии, които изискват специфично лечение (т.е. хирургическа намеса в повечето случаи), а също и да помогне при формулирането на синдромна или етиологична диагноза“, допълва доц. Пенков.

 

Поставянето на навременна диагноза е от изключителна важност при епилепсиите, тъй като при тях се наблюдава следният феномен:

 

пристъпите пораждат нови пристъпи

 

- категоричен е и доц. Красимир Минкин, който единствен у нас се занимава с хирургия на епилепсията и заедно с доц. Петя Димова ръководи Центъра по Епилептична и функционална хирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

 

Неврологът доц. Петя Димова и доц. Красимир Минкин са създателите на единствения специализиран център у нас за диагностика и хирургично лечение на епилепсия.

 

Чрез създаването на високоспециализирани центрове за епилепсия, какъвто е този в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, и опита и уменията на екипите, работещи в тях, досега неоткриваеми фини структурни аномалии вече рутинно се демонстрират чрез методите на образната диагностика. Отделението по образна диагностика на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е оборудвано с два ЯМР апарата, единият от които последен модел на GE, снабдени с целия наличен пакет от програми за изследване на нервната система.

 

Източник: УМБАЛ "Свети Иван Рилски"

 

Коментари