Публикация

Обновяват 237 обекта от системата на спешната помощ

Обновяват 237 обекта от системата на спешната помощ

„Днес се сбъдна една мечта по отношение на спешната помощ – даваме старта на строителството и реконструкцията в рамките на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната медицинска помощ. Заради пандемията имаше известно забавяне в реализацията на дейностите по проекта, но днес то е наваксано и започваме с изграждането на нова сграда от 140 кв. м за филиала за спешната медицинска помощ в град Бяла“.


Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който присъства на „първата копка“ в Бяла.


Той обясни, че проект BG16RFOP001-4.001-0001-С01 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., включва строителство, ремонт и реконструкция на 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, включително и на 27-те  спешни центъра с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.


В изпълнение на проекта ще бъдат модернизирани и помещенията на центровете за спешна помощ, филиалите към тях и спешните приемни отделения. Това ще стане чрез закупуването на оборудване и обзавеждане за всеки обект. Друг компонент на проекта е осигуряването на

 

400 линейки за нуждите на спешната помощ в страната

 

от които 280 вече са доставени.


„Това, което се случва, е гордост както за министерството, така и за всички служители в системата на спешната помощ, защото по този начин гарантираме равен и навременен достъп на българските граждани до съвременна медицина“, изтъкна проф. Ангелов.


Здравният министър подчерта за пореден път, че на този етап това

 

не се налага въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в страната

 

Националният оперативен щаб следи на дневна база нивата на заболяемостта в страната, както и всички показатели, свързани с разпространението на коронавирусната инфекция у нас. В четвъртък тази седмица министерството ще разполага с данните за заболяемостта за последните 14 дни, а въвеждането на нови мерки е обвързано с преминаването на прага от над 200 заболели на 100 хил. души население за последните две седмици.


Пред медиите проф. Ангелов коментира и

 

поставянето на ваксини срещу COVID-19 от общопрактикуващите лекари

 

„Комуникацията ни с общопрактикуващите лекари е изключително добра. От средата на януари регионалните здравни инспекции са в контакт с тях, като сме помолили в рамките на месец и половина всеки лекар да изготви списъци с желаещите да бъдат имунизирани“.

Неприятно ми става, когато чувам в медиите, че личните лекари не са знаели…, че не са били уведомени... Нека когато някой заявява позиция, да уточнява, че става дума за собствено мнение, а не за позиция на гилдията. Впечатленията ми за личните лекари в България са, че те са изключително добронамерени и колаборативни, каза още министърът.

По отношение на ваксинационния процес в четвърта фаза от Националния план – след като общопрактикуващите лекари изготвят съответните списъци на лицата на и над 65 години и на тези с хронични заболявания, необходимите количества ваксини ще бъдат осигурени за имунизация в кабинетите им, а в труднодостъпните населени места на разположение ще бъдат и мобилни екипи.


На въпрос за

 

имунизирането на членовете на ЦИК и на районните и секционните избирателни комисии

 

здравният министър отговори: „Няма нищо трудно, когато хората са решени да го направят. И обратното, ако има нежелание, започва търсенето на извинения“.

Ваксини за всички желаещи, които участват в изборния процес, са осигурени, беше категоричен проф. Ангелов

Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до ЦИК, с което се изисква списък с имена и координати на хората, които ще бъдат имунизирани. Целта е да бъде създадена такава организация, която да гарантира безопасно провеждане на парламентарните избори.


Министърът коментира и

 

антигенните тестове, за чието използване в образователната система в момента тече проучване сред родителите

 

По думите му те са напълно безопасни, могат да се използват за скрининг, а целта на здравното и образователното министерство е да се осигури максимално дълго присъствено обучение на децата, за да бъдат постигнати високи образователни резултати.

Коментари