Публикация

България ще поръча допълнително над 3 млн. дози РНК ваксини

България ще поръча допълнително над 3 млн. дози РНК ваксини

Страната ни ще поръча допълнително над 3 милиона дози РНК ваксини срещу коронавирус.


Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в рамките на днешното правителствено заседание.


„Във връзка с данните, които имаме на ниво Европейски съюз, и възможностите за намалени доставки към страната на ваксини на Оксфорд и Астра Зенека, предлагаме да поръчаме допълнително количество ваксини, което да бъде пропорционално разпределено на база на населението на нашата страна в размер на 2 897 694 дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех и 460 000 дози от ваксината на Модерна“, заяви проф. Ангелов.


Министърът на здравеопазването посочи, че доставката на допълнително количество ваксини е възможна с оглед на заседанието на Управляващия съвет, т.нар. „Steering Board“, сформиран от ЕК по въпроса с ваксините, и допълнителното споразумение за ваксините, което е сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства Пфайзер и Бионтех.


„Считаме, че с настоящето предложение страната ще осигури достатъчно количества дози ваксина, за да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се ваксинират и по този начин да получим изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет“, добави министърът.


Премиерът Бойко Борисов напомни, че

 

до момента страната ни е отделила милиони за осигуряването на ваксини за българските граждани

 

Ще бъдат отпуснати и допълнително средства за ваксини, за да се приложи ваксинационният план възможно най-бързо. Министър-председателят изрази увереност, че чрез усилено ваксиниране ситуацията с пандемията може да бъде удържана.

Коментари