Публикация

Специализантите д-р Иванова и д-р Младенова: Клиничната лаборатория е основен метод при поставянето на диагноза

Специализантите д-р Иванова и д-р Младенова: Клиничната лаборатория е основен метод при  поставянето на диагноза

Още двама млади лекари се завърнаха в родния си Бургас, благодарение на медико-диагностична лаборатория „ЛИНА”. Това са д-р Силвия Иванова и д-р Рени Младенова, които от няколко месеца  провеждат обучение за придобиване на специалност „Клинична лаборатория” в СМДЛ „ЛИНА”. Професионалният им път започва в разгара на пандемията от COVID-19, за което те споделят, че едновременно ги мотивира да работят с по-голям хъс и им дава шанс да научат много повече.

 

И двете са завършили медицина в Медицински Университет - Варна „Проф. Д-р Параскев Стоянов”. След това без колебание се включват в програмата на „ЛИНА”,  насърчаваща младите лекари да се развиват в България. Лабораторията, която е сред най-големите в страната, е сертифицирана от Министерството на здравеопазването като база за следдипломно обучение на магистър-лекари по специалностите: „Клинична лаборатория”, „Микробиология”, „Вирусология” и „Медицинска паразитология”.  Към момента младите  лекари в нея са 10.

 

Усмихнати, всеотдайни и заредени с желание да овладеят всяка тънкост в своята сфера. За д-р Младенова и д-р Иванова медицината е това, което винаги са желали, а клиничната лаборатория е точният избор.

 

Д-р Силвия Иванова е възпитаник на  Английска езикова гимназия „Гео Милев” – Бургас и от дете знае, че някой ден ще е лекар. „Медицината не е професия, тя е призвание. Не си представям да работя друго. Избрах клиничната лаборатория, защото е диагностична специалност, съчетаваща в себе си всички сфери на медицината. Още по време на следването ми, след като преминах стаж по вътрешни болести, забелязах, че при всяко заболяване се изискват лабораторни резултати.  И тогава реших, че искам да избера именно тази специалност , чрез която може да се осъществи ранна диагностика и профилактика на заболяванията, проследяване динамиката на болестния процес и ефекта от лечението ”, заявява д-р Иванова.

 

Д-р Рени Младенова е завършила Природоматематическата гимназия „Акад. Никола Обрешков” с профил биология и химия.  Избира това училище в Бургас, защото знае, че там ще получи добра основа за бъдещата си професия. „В университета се уверих, че клиничната лаборатория е един от основните методи за поставяне на диагноза. Какъвто и лекар да си, каквато и насока да избереш, едно от първите неща за пациента са изследванията. По този начин клиничната лаборатория помага в диференциално-диагностичното уточняване на заболяванията и дава възможност за по-задълбочен анализ. Също така тя обхваща и всяка възрастова група - от бебета до възрастни хора”, казва д-р Младенова.  

 

И двете са щастливи, че се обучават в лабораторията.

 

„Убедени сме, че „ЛИНА”  може да ни даде това, което ни е нужно, за да се превърнем в добри специалисти, а именно обучение на ниво. Лабораторията разполага с модерна апаратура и много опитен и голям екип от лекари.  Отношението им към нас, специализантите, е блестящо. Те имат желание да ни обучават и го правят с внимание и търпение. Никога не се притесняваме да попитаме, когато имаме въпрос.  Изключително благодарни сме на управителите – Татяна Костадинова и д-р Васил Костадинов, защото тук се почувствахме наистина желани”, споделят младите лекари.

Техният съвет към бъдещите им колеги е да послушат сърцето си и също да опитат да останат в България.

 

„Според нас това заслужава усилия. Много бихме се радвали и, ако повече студенти по медицина обърнат внимание на диагностичните специалности, които в последните години като че ли останаха на  по-заден план – клинична лаборатория, вирусология, микробиология, образна диагностика и др. Пандемията  доказа колко значими са те”, заявяват д-р Иванова и д-р Младенова. Двете разкриват, че най-важното за един специализант е да работи с желание, да се учи постоянно и да знае, че това, което прави, е с мисията да помага на пациентите .

Коментари