Публикация

Д-р Гергана Николова: Искаме да постигнем високо ниво на ваксинация

Д-р Гергана Николова: Искаме да постигнем високо ниво на ваксинация

След като започна записването на желаещи за имунизация срещу COVID-19, като част от петата фаза, очакванията бяха до края на февруари да започне и масовата ваксинация на населението.


Записването обаче става онлайн, а

 

общопрактикуващите лекари са хората, които трябва да организират процеса

 

в който най-сложната част е съхранението на ваксините и разпределението на шестте дози в един флакон, без да са наложи част от препарата да отива в боклука.


15-20% досега са се записали за ваксинация

 

„Препоръчваме да се изследва количеството на антитела, за да се прецени да се осъществи ли ваксинация и кога да стане това“, каза в предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Трябва да успеем да постигнем достатъчно покритие на ваксинация, защото искаме да живеем, както преди, така ще дадем и възможност на браншовете, които сега страдат, да се върнат към нормалното си съществуване, убедена е д-р Николова.


Според нея по-високото ниво на ваксинация е необходимо, за да се случи това и лекарите разчитат на медиите да информират за ползите от ваксините.


Относно

 

страха на родителите да бъдат тествани децата им

 

д-р Николова смята, че ако се отказваме от изследвания, ако се противопоставяме на всяко правило, може да се върнем в пещерите.


„Не е нормално да бъде отказвано децата да се тестват, защото не може да си позволим заразата безконтролно да се разпространява чрез тях. За толкова години работа не съм била свидетел на дете да се увреди носната кухина от памуче, с което се взима проба. Трябва да се вземе проба, за да допуснем детето в контакт с другите в ясла или детска градина“, категорична бе тя.


Мерките според д-р Николова действат, след като този сезон грипът почти липсва


„Не искаме да стават по-драстични мерките, но ежедневието на лекарите е напрегнато и изтощаващо. Много е тежко да искаш да помогнеш на пациентите, а системата да е претоварена и да няма възможност да го направиш по начина, по който желаеш. Мерките просто трябва да се спазват“, допълни д-р Гергана Николова.

Коментари