Публикация

Болници в Кюстендил, Перник и София получиха кислородни концентратори, закупени от МЗ

Болници в Кюстендил, Перник и София получиха кислородни концентратори, закупени от МЗ

За да има ефект от въведените у нас противоепидемични мерки, всички ние трябва да сме съвестни и отговорни, за да запазим своето здраве и това на близките ни. Най-малкото и най-лесното, което можем да направим, е да носим предпазна маска за лице.
Това заяви пред медии в Кюстендил заместник-министърът на здравеопазването Слави Пачалов.

 

В областния град той участва в съвместна пресконференция с представители на Областния кризисен щаб, на регионалните здравни власти и на областното лечебно заведение по повод регистрираните високи нива на разпространение на COVID-19 в града.


Припомняме, че по-рано тази седмица здравният министър проф. Костадин Ангелов на място се запозна със създадената организация за

 

обслужване на пациенти с коронавирусна инфекция, нуждаещи се от консервативно или интензивно лечение


„Наблюдението ни, че вирусът в града се предава по контактно-битов път и заболяемостта вече достигна 300 на 100 хил. души население, ни дава увереността да подкрепим въведените вчера от Областния кризисен щаб допълнителни и, подчертавам, ограничени във времето противоепидемични мерки“, коментира още инж. Пачалов.

 

Mаските на открито в Кюстендил стават задължителни


Заместник-министърът предостави на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил два кислородни концентратора, приложими при пациенти с по-лека форма на инфекцията. По-рано през деня

 

два кислородни концентратора, закупени от здравното министерство, получи столичната Втора градска болница

 

а други четири бяха осигурени за двете болници в Перник.


В рамките на пресконференцията директорът на областната болница в Кюстендил д-р Александър Величков съобщи, че към момента хоспитализирани в двете COVID-отделения и в реанимацията на лечебното заведение са общо 75 души с потвърдена инфекция. По думите му болницата разполага с капацитет от до 143 легла за лечение на COVID-положителни пациенти, обезпечена е с достатъчно лични предпазни средства, дезинфектанти и всичко необходимо, за да се справи с настоящата ситуация.

Коментари