Публикация

"Дебел четвъртък"

"Дебел четвъртък"

Според Полската традиция, „Дебелият четвъртък“ (Tłusty Czwartek) се свързва с католическия църковен календар. За много от поляците този ден е последен за ядене на мазна и сладка храна, също и за пиене на алкохол преди Великия пост.

 

„Дебелият четвъртък“, набира популярност и сред туристите и гостите на Полша – за тях това е ден за забавление, в който могат да се докоснат до полска традиция в действие.

 

Счита се, че „Дебелият четвъртък“ датира от 16-ти век. Характерно за него е да се ядат понички (paczki) с розово сладко; сладък, гладък ванилов крем; сладко от ягоди и копринен, богат шоколадов ганаш.

 

Авторът на рецептата за понички е неизвестен, но е известно, че произходът им датира от Австрия и Германия. Не е известно и как са стигнали до Полша, но е известно, че през 17 век са се приготвяли от безквасно тесто, изпечени с бекон и миди.

 

„Дебелият четвъртък“, освен за наяждане с понички преди Великия пост, се свързва и с късмета. Предполага се, че яденето на понички в този ден носи щастие, а тези, които не ги ядат, са изправени пред нещастие.

 

Снимка: usplash

Коментари