Публикация

Д-р Миндов: Надявам се поне 20% от българите да се ваксинират срещу COVID-19

Д-р Миндов: Надявам се поне 20% от българите да се ваксинират срещу COVID-19

Едва между 5 и 10% от българите са заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19. Това каза председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Минов в интервю за bTV. Той добави, че ще е добре ако България успее да достигне 20% имунизирано население. Специалистът разказа, че е направено голямо проучване на донорска плазма в 6 страни между 2015 и 2018 г. То е показало, че

 

между 20 и 50% от населението има Т-клетъчен имунитет

 

Според него това означава, че не е необходимо да се достигне 70% имунизирани, а едва около 20%.  

 

Д-р Миндов отбеляза, че желаещите да се ваксинират пациенти в листата на едно джипи често се броят на пръстите на едната ръка. Ето защо само някои от лекарите изготвят списъци, в които записват желаещите за имунизация. Той уточни, че няма указания на РЗИ това да се прави задължително.

 

„За да се спре разпространението на вируса трябва да се придобие имунитет. Има два начина – чрез преболедуване или чрез ваксиниране. И двата крият някакви рискове. Какво крие преболедуването, всички го знаем – смъртен изход и да не забравяме тежките белодробни, сърдечни, неврологични и психични усложнения, които могат да инвалидизират. Не знам дали през следващите години работата на ТЕЛК-комисиите няма да е главно с такива хора, трайно увредени от корона вируса. Ето защо всеки от нас трябва да си зададе този въпрос, дали да се ваксинирам и какво рискувам. Какво мога да загубя и какво мога да спечеля?“, каза д-р Миндов.

 

От думите на председателя на Сдружението стана ясно, че

 

много от неговите колеги се притесняват от предстоящата имунизация

 

на хора над 65-години. Той отбеляза, че има лекари, които работят в по-отдалечени райони, които са далеч от Спешна помощ. Притеснението им е, че ако се случи тежка алергична реакция с възрастния пациент, те няма да могат да реагират както трябва и да извършат реанимационни действия в пълен обем. Лекарят уточни, че в такива случаи са необходими поне двама обучени медици, а джипитата са сами.

 

Д-р Миндев каза, че са поставили пред Министерството на здравеопазването въпроса да се създадат

 

специални листовки за пациентите с кратка характеристика на ваксините,

 

написани на разбираем език. Така те ще се могат да се ориентират и при неяснота да обсъдят притесненият си с личния лекар. В момента пациентите подписват информирано съгласие за имунизация, без да го разбират, добави той.

Коментари