Публикация

Мерките ще се затягат при 200 новозаболели на 100 хиляди

Мерките ще се затягат при 200 новозаболели на 100 хиляди

През последните седмици има тенденция за увеличаване на случаите на COVID-19 в страната. Въпреки това, благодарение на предприетите мерки, успяваме да запазим устойчиви места в Европа по заболяемост.


Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Обърната е тенденцията при броя положителни случаи и излекувани.

 

За последната седмица потвърдените случаи са 5708, а излекуваните са 3659


По брой заболели на 100 хил. души България се нарежда на 26-о място в Европейския съюз и на 6-о на Балканския полуостров. За същия период увеличението на броя заети легла в лечебните заведения е с 15%. Най-голямо натоварване на здравната система има в областите Благоевград, Варна, Габрово, Силистра, София-област, Хасково и Шумен.


Министърът на здравеопазването подчерта, че данните за заболяемостта се следят на 12 часа и всяко движение в тях се отчита своевременно. Промяна в действащите сега противоепидемични мерки ще има, когато в национален мащаб броят на положителните случаи стане 200 на 100 хил. души население.


„Когато в резултат на увеличаване на случаите затягаме мерките, се говори, че пречим на икономиката. Когато в резултат на намаляване на случаите решим да разхлабим мерките, се говори, че нас не ни е грижа за здравето на хората. Изключително неприятно е всичко това, което се твърди в общественото пространство. Искам да ви кажа, че всички ние като екип плащаме изключително висока лична цена и цена като екип. Единствено по този начин – последователно, можем да извоюваме победата над този вирус“, посочи здравният министър.


Проф. Ангелов съобщи, че България е получила

 

писмо от Европейската комисия, че трябва да бъде отменена заповедта за износ на медикаменти и кислород


„Осъзнавам, че ние сме една голяма общност, но винаги във всичките си действия ние се ръководим от интересите на българския народ. Затова винаги мислим първо за нашите граждани и след това за всички останали, защото в момента се намираме в световна криза. Голяма част от обещанията не се случват. Голяма част от договорите, които се подписаха, не се изпълняват в срок и всичко това рефлектира в търпението на гражданите на Европейския съюз“, изтъкна той.


Министърът на здравеопазването уточни, че ще направи всичко възможно да се срещне с еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес, за да я убеди в правилността на взетите в България решения и защо се е наложило издаването на заповед, ограничаваща износа на кислород и медикаменти. Проф. Ангелов ще поиска и ясни гаранции за навременни доставки на ваксини в страната в рамките на заявените количества.


„За да можем да гарантираме на гражданите навременна ваксинация по начина, по който е разписана в договорите с фирмите производители“, каза министърът.


В отговор на журналистически въпрос относно сроковете за

 

стартиране на четвърта фаза от Националния ваксинационен план

 

министър Ангелов поясни, че това ще се случи в началото на март, когато трябва да имаме достатъчен брой ваксини и имунизирането на хората от трета фаза ще е приключило.


Започнало е ваксинирането на служителите в сектор „Отбрана“

 

От Националния оперативен щаб обявиха, че първите, които са получили имунизация срещу COVID-19, са били военните от контингента, пътуващ за Афганистан. Всички от тях са заявили желание и са получили ваксина, с изключение на седем от военните, които са преболедували вируса.


Във връзка с предстоящите парламентарни избори министърът на здравеопазването обясни, че е обещал здравният протокол да бъде готов 45 дни преди датата на изборите и ще бъде представен не по-късно от 18 февруари, за да се гарантира провеждането на безопасен изборен процес.


Здравните власти очакват списъците с членовете на секционните и общинските избирателни комисии, които ще бъдат ваксинирани преди изборите, за да има достатъчно време те да добият необходимия имунитет. „Целта е не по-късно от 5 март да бъде поставена първата доза от ваксината“, обясни още проф. Ангелов.


Относно

 

антигенните тестове сред учениците

 

главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разясни: „Това е доброволен акт. Колкото повече заразени бъдат открити и изведени от колектива, толкова по-малка е вероятността в него да възникне епидемичен взрив и разпространение на заболяването.“

 

Коментари