Публикация

Нови методи за изследване на черния дроб в МБАЛ „Медлайн“

Нови методи за изследване на черния дроб в МБАЛ „Медлайн“

Нова съвременна медицинска апаратура в отделението по гастроентерология към МБАЛ „Медлайн“ позволява да се направят чрез два неинвазивни метода прецизни изследвания на черния дроб. Те са неболезнени, безопасни и се понасят много добре от пациентите, посочи д-р Елена Топалова.


Нова бързоразвиваща се технология, с която е снабдена ехографската система в отделението и позволява да се осъществи първият метод – еластография. Това е изследване, разглеждано като алтернатива на биопсията на черен дроб. Представлява ултразвуково базирана образна техника, която разрешава измерване и относително количествено определяне на еластичността на черния дроб.


Вторият изключително точен метод, който дава възможност на лекарите да установят т. нар. ”скованост” на черния дроб, т.е количеството на фиброза и стеатоза на тъканите, се прави с пионера в областта на количествената еластография - апаратът фиброскан. Използва се измерване скоростта на вибрационна вълна чрез засичане на времето, което й е необходимо за проникване в черния дроб до определена дълбочина. Изследването трае 10 минути, напълно безболезнено е, до минимум е сведен дискомфортът.

 

Двете изследвания дават точна информация за степента на увреждане на черния дроб


Двата метода дават изключително точна информация за тежестта на увреждане на чернодробния паренхим, степента на фиброза (уплътнение) и стеатоза (омазняване) на черния дроб при съмнение за токсичен алкохолен хепатит, хемохроматоза, неалкохолен стеатохепатит при затлъстяване и захарен диабет, цироза и др. В последните години във връзка с множество генетични фактори и нездравословни навици и хранене, се отчита голямо нарастване на случаите с метаболитен синдром, който е свързан с прогресиращо омазняване на черния дроб. Доказано е, че дори когато няма токсична или вирусна етиология, това омазняване води до непрекъснато дразнене и възпаление на чернодробните клетки и прогресира до циротична трансформация на черния дроб.


С помощта на двете изследвания се проследява вече стартирала терапия при пациенти с доказана чернодробна болест, включително вирусни хепатити, което е особено ценно. Имаме уникалната възможност да засечем двата метода и да получим много прецизни данни за степента на фиброза на черния дроб, за да се предотврати вероятността тя да прерасне в цироза, каза д-р Топалова. Според нея целта на екипа в МБАЛ „Медлайн“ е възможно най-голям брой пациенти с хронични заболявания да бъдат изследвани и проследявани.

 

Преболедувалите COVID-19 е добре да се наблюдават и от гастроентеролог


С оглед актуалната епидемична обстановка с новопоявилата се от една година вирусна инфекция двете изследвания са препоръчителни и за пациентите след прекаран COVID-19, при които е установено завишение на чернодробните ензими, за да може да се определи тежестта на увреждане на черния дроб. Засягането може да бъде обусловено освен от директния цитотоксичен ефект на вируса върху малките кръвоносни съдове и хепатоцитите, но също и от използваните медикаменти срещу коронавирус – двойна или тройна антибиотична терапия в съчетание с антипиретици, особено нестероидни и стероидни противовъзпалителни средства и парацетамол. Ако човек, преди да се зарази с коронавирус е имал заболяване, за което не знае, например прекаран вирусен хепатит, много тежко омазняване на черен дроб или придружаващ захарен диабет, тежестта на увреждане е прогностично по-голяма.


Д-р Топалова припомни още, че около 30% от заразените с COVID-19 имат продължителна диария и болки в корема. За тях също е препоръчителна консултация с гастроентеролог.


Лошото на вирусните инфекции е, че могат да отключат друга „дремеща” в тялото ни болест, а единствено поставянето на точна диагноза дава възможност да се проведе адекватно лечение и да се предотвратят тежки усложнения, коментира специалистът.


Екипът на Гастроентерология към МБАЛ „Медлайн“ се надява, че съвкупността от разработените иновативни методики, вниманието към детайлите, развиването на персонална медицина и доверието на пациентите са ключът към възможно най-успешно провеждане на профилактика, диагностика и лечение на остри и хронични заболявания в гастроентерологията.

 

Коментари