Публикация

Президентът удостои двама лекари от УМБАЛ „Александровска“ с най-високи държавни отличия

Президентът удостои двама лекари от УМБАЛ „Александровска“ с най-високи държавни отличия

На тържествена церемония президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на науката, културата, изкуството, медицината и спорта. Сред отличените са двама лекари от УМБАЛ „Александровска“ - проф. Георги Тодоров, хирург, началник на Клиниката по хирургия, и доц. Александър Оскар, специалист по офталмолог,ия и по неврология, началник на Клиниката по очни болести в университетската болница.

 

Хирургът проф. Георги Тодоров получи орден „Стара планина“ – първа степен

 

за изключително големите му заслуги за развитието на медицинското образование, наука и практика в Република България.

 

Проф. Георги Тодоров завършва медицина в Медицинска академия - София през 1979 г., а през 1986 г. придобива специалност по хирургия. От 1985 г. до момента работи в Клиниката по хирургия „Проф. д-р Александър Станишев“ към УМБАЛ „Александровска“, която ръководи от 2012 г. През 2008 г. проф. Тодоров е хабилитиран за доцент, а през 2013 г. - за професор към Катедрата по хирургия към Медицински факултет на Медицински университет - София, която ръководи в периода 2012-2020 г. Специалист е по обща хирургия, лапароскопска хирургия, торакоскопска хирургия, ендокринна хирургия и клинична онкология. Специализирал е в Гърция, Германия, Холандия, Швейцария и САЩ.

 

Проф. Георги Тодоров

 

 

Професионалните постижения на проф. Тодоров са от фундаментално значение за развитието на хирургията в България. Той въвежда редица съвременни техники като ретроперитонеалната ендоскопска адреналектомия при деца и възрастни, лапароскопска спленектомия, лапароскопска дебелочревна хирургия, лапароскопско лечение на хиатални хернии, бариатрична хирургия, минимално инвазивна тиреоидна хирургия. Председател е на Българското хирургическо дружество, което през 2005 г. го отличава със златна значка „Пионерска роля в лапароскопската хирургия в България”.

 

Предложението за награждаването на проф. Георги Тодоров е направено от Инициативен комитет от Медицински университет - София, включващ изявени академични кадри в медицинската наука и образование.


Офталмологът доц. Александър Оскар бе удостоен с орден орден „За гражданска заслуга“ - първа степен

 

за заслугите му в развитието на гражданското общество, защитата на правата и свободите на човека и укрепването на демократичните институции в България.

 

доц. Александър Оскар
Румен Радев и доц. Александър Оскар

 

Доц. Александър Оскар е член на Управителния съвет и началник на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, ръководител на Катедрата по офталмология към МУ-София и председател на Организацията на евреите в България „Шалом“. Той е инициатор на кампанията за подписване на манифеста „Заедно срещу езика на омразата“, както и на тристранния Меморандум за сътрудничество между правителството на Република България, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Световния еврейски конгрес. Благодарение на съвместните усилия на Министерството на външните работи и други български институции, в тясно сътрудничество с Организацията на евреите в България, през 2018 г. страната ни бе приета за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

 

Доц. Оскар е сред малкото специалисти в България, чиито професионални интереси са насочени към очни заболявания при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията. Той е създател на инициативата „Направи добро” (2012), в рамките на която през последните 8 години са прегледани безвъзмездно над 30 000 деца в различни региони на страната, а повече от 2000 са получили очила също безплатно. През последните три години доц. Оскар организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни, голяма част от които са настанени в домове за социално подпомагане.

 

Доц. Оскар е в основата и на благотворителната инициатива „Заедно ще се справим“ – партньорски проект на БЛС, Българското дружество по офталмология и Организацията на евреите в България „Шалом”. Той се ангажира лично с логистиката, организацията и с набирането на доброволци. Благодарение на неговите усилия и огромно желание бяха подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна.

 

За своите обществени заслуги, доц. Оскар е удостоен със „Значка на София” (2017) от Столичния общински съвет и със званието „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2020“ на Българския лекарски съюз.

 

доц. Александър Оскар
доц. Александър Оскар

 

 

Предложението за награждаването на доц. Оскар е направено от представители на неправителствения сектор, свързани със защита правата на човека, на медицински организации, сред които Българския лекарски съюз и Българското дружество по офталмология, както и на държавни органи и институции.

 

Коментари