Публикация

Президентът удостои двама лекари от УМБАЛ „Александровска“ с най-високи държавни отличия

Президентът удостои двама лекари от УМБАЛ „Александровска“ с най-високи държавни отличия

На тържествена церемония президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на науката, културата, изкуството, медицината и спорта. Сред отличените са двама лекари от УМБАЛ „Александровска“ - проф. Георги Тодоров, хирург, началник на Клиниката по хирургия, и доц. Александър Оскар, специалист по офталмолог,ия и по неврология, началник на Клиниката по очни болести в университетската болница.

 

Хирургът проф. Георги Тодоров получи орден „Стара планина“ – първа степен

 

за изключително големите му заслуги за развитието на медицинското образование, наука и практика в Република България.

 

Проф. Георги Тодоров завършва медицина в Медицинска академия - София през 1979 г., а през 1986 г. придобива специалност по хирургия. От 1985 г. до момента работи в Клиниката по хирургия „Проф. д-р Александър Станишев“ към УМБАЛ „Александровска“, която ръководи от 2012 г. През 2008 г. проф. Тодоров е хабилитиран за доцент, а през 2013 г. - за професор към Катедрата по хирургия към Медицински факултет на Медицински университет - София, която ръководи в периода 2012-2020 г. Специалист е по обща хирургия, лапароскопска хирургия, торакоскопска хирургия, ендокринна хирургия и клинична онкология. Специализирал е в Гърция, Германия, Холандия, Швейцария и САЩ.

 

Проф. Георги Тодоров

 

 

Професионалните постижения на проф. Тодоров са от фундаментално значение за развитието на хирургията в България. Той въвежда редица съвременни техники като ретроперитонеалната ендоскопска адреналектомия при деца и възрастни, лапароскопска спленектомия, лапароскопска дебелочревна хирургия, лапароскопско лечение на хиатални хернии, бариатрична хирургия, минимално инвазивна тиреоидна хирургия. Председател е на Българското хирургическо дружество, което през 2005 г. го отличава със златна значка „Пионерска роля в лапароскопската хирургия в България”.

 

Предложението за награждаването на проф. Георги Тодоров е направено от Инициативен комитет от Медицински университет - София, включващ изявени академични кадри в медицинската наука и образование.


Офталмологът доц. Александър Оскар бе удостоен с орден орден „За гражданска заслуга“ - първа степен

 

за заслугите му в развитието на гражданското общество, защитата на правата и свободите на човека и укрепването на демократичните институции в България.

 

доц. Александър Оскар
Румен Радев и доц. Александър Оскар

 

Доц. Александър Оскар е член на Управителния съвет и началник на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, ръководител на Катедрата по офталмология към МУ-София и председател на Организацията на евреите в България „Шалом“. Той е инициатор на кампанията за подписване на манифеста „Заедно срещу езика на омразата“, както и на тристранния Меморандум за сътрудничество между правителството на Република България, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Световния еврейски конгрес. Благодарение на съвместните усилия на Министерството на външните работи и други български институции, в тясно сътрудничество с Организацията на евреите в България, през 2018 г. страната ни бе приета за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

 

Доц. Оскар е сред малкото специалисти в България, чиито професионални интереси са насочени към очни заболявания при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията. Той е създател на инициативата „Направи добро” (2012), в рамките на която през последните 8 години са прегледани безвъзмездно над 30 000 деца в различни региони на страната, а повече от 2000 са получили очила също безплатно. През последните три години доц. Оскар организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни, голяма част от които са настанени в домове за социално подпомагане.

 

Доц. Оскар е в основата и на благотворителната инициатива „Заедно ще се справим“ – партньорски проект на БЛС, Българското дружество по офталмология и Организацията на евреите в България „Шалом”. Той се ангажира лично с логистиката, организацията и с набирането на доброволци. Благодарение на неговите усилия и огромно желание бяха подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна.

 

За своите обществени заслуги, доц. Оскар е удостоен със „Значка на София” (2017) от Столичния общински съвет и със званието „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2020“ на Българския лекарски съюз.

 

доц. Александър Оскар
доц. Александър Оскар

 

 

Предложението за награждаването на доц. Оскар е направено от представители на неправителствения сектор, свързани със защита правата на човека, на медицински организации, сред които Българския лекарски съюз и Българското дружество по офталмология, както и на държавни органи и институции.

 

Коментари

Относно проф. Оскар прегледаните пациенти от представеното резюме според мен са чист PR на организацията Шалом. Но в България има и други организации на евреите в България, нали?

Познавам проф. Тодоров от бригадирското студентско движение. Напомням само за човека Андрей Николов, като контратеза на неговия професионализъм и морал, добре атестирани от Президентсвото на РБ. Все пак вярвам, че президента Радев ще намери най-после истинските съветници. 

Как може изостанали лекари да се удостояват с високи държавни награди? За хирурга не знам! Но Офталмологията е наука останала в средата на миналия век!
Не знам какъв е приноса на Д-р Оскар! Но според мен е незначителен на фона на онзи който би се получил, ако този лекар, заедно с всички останали Очни лекари, се опираха на Науката и съвременните средства за обследване на Оптичната система на един зрителен орган!
Хората познават Wavefront Аберометрията от повече от 20 години! А в нито една българска Очна клиника няма нито един такъв апарат! Освен в някои от частните едни!
И може би! Ако го имаше! Нямаше да се налага да слушаме глупостите изречени от най-висшите представители в тази област - Експертния съвет по медицинска специалност "Очни болести"! Изречени пред Генералния директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор"! Да те хване срам, че тези приказки са изречени от индивиди преминали през българската система на Образование!
Да не може да събере две и две! Професора - Генерален директор на тази Агенция също!
Срамота!
Как да се гордееш, че си  Българин?
Но!
Докато на ръководни длъжности са лица като:
доц. д-р Марин Атанасов, доц. д-р Александър Оскар, проф. д-р Ива Петкова, доц. д-р Андрей Андреев, д-р Илиян Шандурков, проф. д-р Цветомир Димитров и всички бивши членове на Експертния съвет по медицинска специалност „Очни болести“, както и индивиди като:
академик д-р Петя Василева – като ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНА ИЗПИТНА КОМИСИЯ ПО ОЧНИ БОЛЕСТИ в МУ Пловдив   и председател на Съюза на очните лекари в България.
Но също и лица като Проф. д-р Христина Групчева – като председател на Българското дружество по офталмология.
Но, основно, докато тези се разполагат с Офталмологията тук, като с бащиния!

ОФТАЛМОЛОГИЯ В БЪЛГАРИЯ НЯМА!   И СКОРО НЯМА И ДА ИМА!

Тези не познават Основната Структура на човешкото око и кое от кое зависи, за да може едно око да вижда! Което всъщност е основния въпрос при едно око! Както и начините за неговото обследване! Има и биохимична страна на въпроса от които зависи основно статуса на този орган! Все неща, далеч отвъд тяхната представа за Офталмологията и човешкия зрителен орган!
Така, че скоро Зряща нация тук не може да се очаква!

Крайно време беше хирургичната общност да получи достойно и заслужено държавно признание за всеотдайността си в лицето на проф. Тодоров. Да му е честита наградата!