Публикация

Митовете и реалността за проблемите с гърба – болка, причина, лечение

Митовете и реалността за проблемите с гърба – болка, причина, лечение

 Опитът от болки в гърба може да бъде комплексен. Много проблеми с гърба са трудни за диагностициране и обикновено включват голямо разнообразие от възможности за лечение с различни рискове и ползи. Също така има много митове и заблуди за болките в гърба и някои недоразумения могат да доведат до вредни стратегии за справяне и удължено време за възстановяване. С убеждението, че висококачественото обучение за разнообразието от проблеми с гърба може да бъде ефективно допълнение към правилното лечение, тази статия е насочена към редица по-често срещани заблуди за проблемите с гърба - общите митове, митовете за диагнозите и причините за болка и митове за възможностите за лечение на проблеми с гърба.

 Мит: Болката в гърба може да доведе до парализа

Истина: Спиналните структури обикновено са здрави и устойчиви и имат отлични лечебни способности, когато се лекуват по подходящ начин. Честите причини за болки в гърба често са проблеми в костните тъкани, като фрактура на гръбначния стълб или увреждане на меките тъкани, като мускули, връзки, нервни корени или гръбначни дискове. За да настъпи парализа, чувствителните вътрешни структури на гръбначния стълб, като гръбначния мозък или cauda equina (група гръбначномозъчни нерви, които се спускат от гръбначния мозък) трябва да бъдат засегнати до степен, че нервното предаване на сензорни и двигателни сигнали да е намалена или загубена. Това явление е рядко, защото:

- Гръбначният мозък и кауда еквина са добре защитени в гръбначния канал от силни връзки, костни и мускулни тъкани.

- Дори ако са засегнати гръбначният мозък и / или кауда еквината, навременното лечение може да помогне за облекчаване и декомпресиране на тези тъкани, предотвратявайки дългосрочни усложнения, като парализа.

 Симптомите на парализа на болките в гърба често показват кауда еквина синдром(конска опашка), рядко състояние, при което нервите на „конската опашка“ са компресирани. Типичните симптоми включват изтръпване в областта на гениталиите и слабините и непоносима болка в краката. Ако се лекува незабавно, в рамките на 24 до 48 часа, симптомите могат да бъдат облекчени и трайно увреждане на нервите може да бъде избегнато. Синдромът на Cauda equina обикновено се появява поради компресия на гръбначния мозък от лумбална дискова херния.

Мит: Болката в гърба винаги се причинява от нараняване

Истина: По-голямата част от проблемите с гърба се развиват с течение на времето и може да се дължат на износване от повтаряща се травма или неподдържана поза. За разлика от това, нараняването на гърба обикновено се описва като еднократно събитие и може да възникне от сблъсък на моторно превозно средство, неправилна техника на повдигане на тежест или падане по стълбите. Рискът от развитие на болки в гърба поради нараняване обикновено е по-висок при лица, които имат тъкани в лоша кондиция или които имат основно заболяване, като изпъкнал диск, който може внезапно да хернира, което води до обостряне на симптомите. Всяко ново развитие на болка в гърба след травма, като спортна травма или падане, трябва да бъде преценено.

 Мит: Силната болка в гърба показва сериозен проблем

Истина: Когато ви боли кръста, симптомите могат да варират от леки до тежки. Тези симптоми могат да показват незначителен, лечим и / или самоограничаващ се проблем, като разтегнат мускул или преразтегнат лигамент, или по-изтощително състояние, което засяга гръбначните нерви и / или дискове. Естеството и тежестта на симптомите обикновено се различават при отделните хора. Докато преразтегнатият мускул в долната част на гърба може да причини интензивни обостряния на болка, принуждавайки хората да се озоват в спешното отделение, тежка дискова херния може да е в непосредствена близост до гръбначния нерв и въпреки това да не доведе до симптоми.

Мит: Болките в гърба не са свързани с генетиката

Истина: Подобно на цвета на косата или очите, изследванията показват, че специфични промени в тъканите на долната част на гърба, включително промени в биохимичните, метаболитните и функционалните способности, могат да бъдат свързани с генетиката. Тези промени се разглеждат най-вече като:

- Дехидратация на дискове

- Загуба във височината на диска

- Растеж на остеофити от прешлените и / или гръбначно-фасетните стави

 Тези промени обикновено се диагностицират като лумбална дегенеративна дискова болест или остеоартрит на гръбначния стълб и могат да бъдат наследени при до 80% от хората с тези състояния.

Мит: Ако не бъде открит конкретен проблем с гърба, болката сигурно е психологическа

 Истина: Поради сложната структура на гръбначния стълб и деликатните тъкани, много случаи на болки в гърба може да нямат специфична структурна диагноза или просто лечение. Болката обаче все още е истинска. Обикновено няма единичен тест за откриване на основната причина за болки в гърба и лекарите могат да използват комбинация от клинични и медицински образни тестове, за да определят проблема с долната част на гърба. Маскиращи симптоми, като спомената болка от синдром на пириформис или нарушение на сакроилиачната става, могат да направят диагнозата по-трудна. При постоянни или чести болки в гърба е препоръчително да се консултирате с квалифициран специалист по гръбначен стълб, за да се изключат сериозни проблеми, като например тумор или инфекция.

Митове за причините пораждащи болки в гърба

Специалистите често срещат заблуди и суеверни вярвания относно причините за болки в гърба и проблеми с гърба. Докато няколко теории се предават от добронамерени баби, други идват от съдържание, намерено в интернет. Научаването на истината зад митовете от надежден източник е важно за лечение на проблеми с гърба по медицински прецизен начин и предотвратяване на по-нататъшно увреждане на тъканите.

Мит: Болката в долната част на гърба е издайнически признак на бременност

 Истината: Изследванията показват, че анатомичните и хормоналните промени могат да доведат до появата на болки в гърба в по-късните етапи на бременността, през втория или третия триместър и само малка част от жените развиват болки в гърба през много ранните етапи. Възможността може да се има впредвид, когато болките в гърба са придружени от други разкриващи симптоми и признаци, като пропусната менструация, сутрешно гадене, умора, главоболие и / или болезненост по тялото.

Мит: Газът причинява болки в гърба

Истина: Подуването на корема и чревните газове могат да причинят лек до тежък дискомфорт в горната част на тялото. Повишеното усещане за подуване и газове може да доведе до стягане в гърдите, от време на време придружено от остра болка. Болката в гърба обикновено не е свързана с подуване на корема и чревни газове, освен ако болката от корема не е насочена към гърба, което е рядко. Болката в гърба може да е резултат от газови мехурчета в гръбначния стълб и / или цереброспиналната течност, която е течността, която покрива и защитава гръбначния мозък. Този газ се различава от чревните газове и не е свързан със симптомите, причинени от него. Мехурчетата на гръбначния газ могат леко да се движат в зависимост от стойката и да причиняват фокални области на натиск върху гръбначните тъкани, което води до болка в горната или долната част на гърба.

Мит: Седенето причинява болки в гърба

Истина: Седенето е активен процес и ангажира мускулите и ставите в гръбначния стълб, бедрата и таза. Когато се приеме ергономично поддържана поза, докато седите, стресът върху тези тъкани и стави е минимален и не причинява болка. За да се минимизират тези стресове, се препоръчват следните постурални адаптации:

- Седейки изправен със завъртяни рамене назад и лопатки надолу. Дръжте двата крака на разстояние от ханша, като стъпалата са изцяло на пода.

- Гарантиране, че гръбначният стълб следва естествената си извивка; поставяне на малка възглавница или навита кърпа за опора на долната част на гърба.

- Дори докато приемате поддържана поза, препоръчително е да правите чести почивки на всеки час, като ставате, разхождате се и / или правите прости разтягания.

Следването на тези стъпки позволява на горната и долната част на гърба да останат поддържани през цялото време и осигурява правилния кръвен поток и снабдяване на гръбначните тъкани. Неподдържаните пози на седене, които включват продължително прегърбване или накланяне, могат да доведат до напрежение и болезненост на коремните мускули. С течение на времето кръвоснабдяването им намалява, бавно развивайки скованост и слабост в гърба и кръста. Продължителното седене в неподкрепена поза може също да увеличи натоварването на долните гръбначни дискове, причинявайки херния и болки в гърба със или без ишиас.

 Мит: Запекът не причинява болка в гърба

Истината: Въпреки че запекът не засяга пряко тъканите в долната част на гърба, това състояние може да причини специфични смущения в тялото, които могат да причинят или увеличат болката в гърба. Запекът може да промени баланса на чревния микробиом (микроби в червата), което може да доведе до повишено възприемане на болката и безпокойство. Запекът е свързан с недостатъчна физическа активност и прекомерно заседнало поведение, което може да причини хронична болка в долната част на гърба Жените са 2 до 3 пъти по-склонни да получат запек в сравнение с мъжете

Мит: Стресът не засяга болките в гърба

Истина: Стресът е емоционално преживяване, което може да причини поведенчески и психологически промени в тялото - повишаване на възприятието за болка в долната част на гърба. Счита се, че депресията и тревожността са най-честите състояния, свързани със стреса, свързани с болки в долната част на гърба. Изследванията показват, че определени жизнени стресори, като липса на социална подкрепа и взискателни работни места, са свързани с мускулно-скелетни болки в гърба. За лечение на болки в гърба, свързани със стрес, като основно лечение се препоръчва индивидуално психологическо управление, последвано от медицинско лечение на проблема с гърба.

Мит: Болката в гърба не е свързана с бъбречни проблеми

Истина: Някои проблеми, свързани с бъбреците, могат да причинят болка в гърба, която е достатъчно силна за посещение в спешното отделение. Двата най-чести бъбречни проблема, които могат да причинят умерена до силна болка в гърба, са камъни в бъбреците и бъбречна инфекция. Симптомите могат да се появят от лявата и / или дясната страна на долната част на гърба в зависимост от засегнатия бъбрек и могат да се почувстват като тъпа болка или остра, пронизваща болка. По-сериозното бъбречно състояние, бъбречно-клетъчен карцином, може да причини болка в долната част на гърба. Това състояние, наричано още аденокарцином, е раково и има способността да се разпространява в други части на тялото (метастазира). Болката в гърба при бъбречно-клетъчен карцином може да е подобна на гръбначната спондилолистеза, причинявайки тежки симптоми, подобни на ишиас, като болка от изкълчен крак. Симптомите обикновено се проявяват през нощта.

Митове за лечението на болките в гърба

Лечението на болките в долната част на гърба обикновено се започва без конкретна диагноза или медицинска консултация. За ефективна грижа и облекчаване на симптомите се препоръчва програма за лечение, която се координира от медицински специалист. Ето няколко често срещани мита за наличните лечения за болки в гърба и точните факти, подкрепящи истината за всеки.

 Мит: Хиропрактичната корекция влошава болката в гърба

 Истина: Когато се прилага от обучен, лицензиран и опитен хиропрактор (а не местния чекръкчия от село) и когато се прави за подходящи диагнози, лечението с хиропрактика за болки в долната част на гърба може да има болкоуспокояващи и лечебни ефекти върху лумбалните тъкани. Ръчните техники, използвани от хиропрактиците, помагат за постигането на следните цели:

- Намаляне на болката

- Подобряване на здравето на меките тъкани

- Освобождаване на напрежението в ставите

- Подобряване на ставните движения

Често се наблюдават определени странични ефекти след хиропрактично лечение, особено ако се използва гръбначна манипулация с висока скорост с ниска амплитуда. Средно над 50% от пациентите, подложени на хиропрактически корекции, могат да получат известна степен на скованост на мускулите, локализирана болка и болезненост. Тези нежелани реакции могат да се получат веднага след 4 часа от лечението и обикновено отшумяват в рамките на 24 часа.

 Мит: Масажът влошава болката в гърба

Истина: Допълнителното лекарство за болки в гърба включва терапевтичен масаж. Терапевтичният масаж се доставя от лицензиран и обучен професионалист чрез практическа манипулация на меките тъкани на тялото за облекчаване на мускулни болки и страдания. При лечение на болки в гърба, масажът може да предложи симптоматично облекчаване на болката чрез следните методи:

- Подобряване на физическата и психическа релаксация

- Повишаване на прага на болката чрез освобождаване на естествени хормони за борба с болката, наречени ендорфини

 По принцип масажът е признат за безопасно терапевтично средство. В зависимост от вида на прилагания масаж, може да се появи известна степен на лека болка или дискомфорт по време на или малко след получаване на масажа. Тези симптоми обикновено отшумяват в рамките на няколко часа. Както при всички видове лечения, има и специфични противопоказания за масаж, като например оказване на натиск върху област с остро възпаление, инфекция на кожата, фрактура или други, свързани с проблеми.

Мит: Дисковата херния не се лекува без операция

Истината: парещата болка от лумбалната дискова херния може да причини значителен дискомфорт в зависимост от степента на херния и вида на близките тъкани, които са засегнати, като корените на седалищния нерв. При по-голямата част от хората болката обикновено отшумява без никаква трайна болка или усложнения. Изследванията показват, че над 85% от пациентите с остра дискова херния изпитват пълно разрешаване на симптомите в рамките на 8 до 12 седмици За тези, които не изпитват облекчаване на симптомите, може да се опита нехирургично лечение, включително физиотерапия, ръчна манипулация, перорално лечение и инжекционно лечение. Нехирургичните лечения са ефективни при контролиране на болката, свързана с дискова херния и помагат за намаляване и премахване на болката. Рядко се налага хирургическа интервенция при дискова херния, освен ако не е налице спешна медицинска помощ. Хирургията може също да се счита за последна мярка, когато неврологичните симптоми не се подобряват или се влошават

Мит: Болките в гърба са постоянни и винаги се влошават

Истина: Болките в гърба засягат почти всички в даден момент от живота им и повечето хора се възстановяват в рамките на няколко месеца. За тези, които развиват хронична болка в гърба (болка, която продължава 3 месеца или повече), са възможни рецидиви, като периодите на облекчение са между тях. Ако болките в гърба са постоянни, адекватното лечение на основната причина и извършването на промени в начина на живот за рехабилитация на гръбначните структури могат да помогнат за по-дългосрочно облекчаване на болката. С течение на времето са възможни рецидиви или обостряния, но търсенето на своевременно лечение може да помогне за намаляване на тежестта на симптомите и честотата на рецидивите и / или значително намаляване на болката с течение на времето.

Коментари