Публикация

Лекари твърдят: Ваксинираният срещу COVID-19 може да бъде носител на вируса за кратко

Лекари твърдят: Ваксинираният срещу COVID-19 може да бъде носител на вируса за кратко

Няма данни, според които да се каже, че преболедувалите хора или ваксинираните не са носители на COVID-19 и че не могат да заразяват. Това обяви в интервю за БНТ секретарят на Националния оперативен щаб д-р Радосвета Филипова. Думите й бяха подкрепени от ръководителят на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб. Според нея е легенда твърдението, че ваксинираният човек не може да бъде заразен.

 

„Напротив, ваксинираният човек може да се зарази, но не и да развие заболяване. Имунната му система не позволява на вируса, който за много кратко време е в него, да навлезе системно в организма му. Така че всеки ваксиниран човек може за кратък период да бъде носител на вируса. Това се отнася за всяка една ваксина“, заяви доц. Николаева-Гломб.

 

Специалистите коментираха, че през последните дни се наблюдава ново увеличаване на заболеваемостта. Те отбелязаха, че лабораторните изследвания показват и

 

случаи на новия британски щам на вируса

 

Доц. Николаева-Гломб призова хората да е ваксинират, за да се спре разпространението на COVID-19. Тя уточни, че това важи и за тези, които са изкарали по-леко заболяването, защото антителата им срещу вируса намалява с времето и няма яснота какъв е протективния минимум. Лекарят обясни, че е възможно тези, които са изкарали заболяването леко или безсимптомно да имат някакъв имунитет към него, но все още липсват достатъчно научни данни, за да с твърди, че това наистина е така.

 

„Има още 4 коронавируса, които са циркулирали през предишните години сред популацията. Повечето хора вероятно са ги преболедували и организмът има някаква бегла памет за среща с подобно заболяване. Може би това е причината много от тях да го карат в относително лек вариант“, каза доц. Николаева-Гломб.

 

По време на разговора в студиото стана ясно, че има пциенти, които се оплакват от

 

липсата на възможност да изберат каква ваксина да си поставят

 

Д-р Филипова попита въз основата на какво те могат да направят такъв избор. Тя бе категорична, че преценката е чисто медицинска и трябва да бъде направена от общопрактикуващия лекар, а не от пациента.

 

„Как човек, който има съвсем друга професия, макар и на много високо ниво, може да предпочете една ваксина пред друга? На Пфайзер беше първата и за нея се говори най-много. Защо не искат на Астра-Зенека? Защото стана дума за това, че в определени държави тя не била желана за възрастни хора. Въз основа на какво?“, попита д-р Филипова.

Коментари