Публикация

Защо млади хора получават инсулт?

Внезапното заболяване на обичания актьор Христо Мутафчиев предизвика вълна от съчувствие, но и от въпроси защо млади хора получават инсулти.


Всъщност инсултът има две основни разновидности – мозъчен инфаркт (исхемичен инсулт) и мозъчен кръвоизлив – хеморагичен инсулт.

В първия случай става въпрос за внезапно преустановяване на кръвния ток в дадена зона на мозъка. Това се дължи или на атеросклеротични промени (натрупване на плаки) в кръвоносните съдове в шията и в самия мозък, или на запушване от кръвен съсирек, дошъл от сърцето при различни заболявания – клапни пороци, предсърдно мъждене и др. Този тип инсулт се среща много по-често и е типичен за възрастта след 55 – 60 години.

Най-съвременното лечение на исхемичните мозъчни инсулти е прилагането на ранна тромболиза – препарати, които могат да разтворят кръвния съсирек, запушил съответната артерия, снабдяваща участък от мозъка. Проблемът е, че това лечение има ефект, ако се приложи до 2 – 3 часа след началото на инсулта. А много малка част от пациентите пристигат в болницата в такъв срок.

Другият тип мозъчни инсулти – кръвоизливите, са много по-редки, но по принцип се срещат и в по-младата възраст. Основните причини за тях са четири.

На първо място, особено при млади хора, мозъчните кръвоизливи се причиняват от спукване (руптура) на артериална аневризма. Това е аномалия на кръвоносния съд, при която участък от неговата стена е изтънен и торбовидно разширен. Често аневризмите са вродени, но могат да възникнат и в следствие на повишено кръвно налягане – хипертония.

Високото кръвно е втората основна причина за кръвоизливите, дори и да няма оформена аневризма. Хроничната хипертония уврежда кръвоносните съдове и те стават податливи на разкъсвания. Третата причина са травмите на черепа и мозъка, които могат да причинят кръвоизливи. И на последно място идва влиянието на някои медикаменти за разреждане на кръвта – орални антикоагуланти. Понякога като тежък страничен ефект от тяхното приложение се получават кръвоизливи, включително и в мозъка.

Прогнозата при мозъчен инсулт зависи от много фактори – тип, тежест и големина на уврежданията, възраст, наличие на придружаващи заболявания, качество на лекуващия екип и здравното заведение, адекватност на полаганите общи грижи за болния; ранната и упорита рехабилитация; съдействие от страна на семейството и близките.

Според повечето невролози мозъчните кръвоизливи създават по-голяма непосредствена опасност за живота на пациента, но ако той преживее инцидента, възможността за функционално възстановяване е по-голяма. Обратно – мозъчните инфаркти в началото по-рядко са фатални, но огромната част от преживелите ги остават със значителна степен на инвалидност.

Профилактиката на двата вида инсулт изисква редовно проследяване и лечение на високото кръвно налягане; коригиране на нарушения липиден статус – повишен общ и LDL-холестерол и високи триглицериди; ранно установяване и лечение на диабета; стриктен контрол на предсърдното мъждене, лечение на клапните пороци на митралната и аортната клапа; доплерово изследване на шийните артерии за установяване на значими стеснявания; контрастно изследване на мозъчните съдове, ако има съмнение за аневризъм.

Коментари