Публикация

29 ХИВ-позитивни са регистрирани у нас от началото на годината

29 ХИВ-позитивни са регистрирани у нас от началото на годината

По повод 14 февруари - Свети Валентин - ден на влюбените започва вторият етап на Националната антиСПИН кампания, информира Министерството на здравеопазването.


Заради пандемията от COVID-19 и въведените у нас противоепидемични мерки

 

тази година инициативите – част от кампанията, ще се проведат предимно онлайн

 

Доброволците на Българския младежки Червен кръст ще отбележат деня с акцентиращи върху важността на безопасното сексуално общуване, репродуктивното здраве и превенцията на рисковото сексуално поведение прояви. Подробна информация за инициативите е публикувана на сайта на БЧК https://www.redcross.bg/, както и на страниците на областните червенокръстки организации в социалните медии.


Ежегодно Националната антиСПИН кампания се провежда в 4 етапа. Започва на 1 декември, Световния ден за борба срещу СПИН, вторият етап е по повод 14-и февруари, а през третата неделя на месец май (Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият етап. Четвъртият, финален етап, е лятната антиСПИН кампания.


През 2020 г. изследвани и узнали своя ХИВ-статус са над 270 000 души

 

От началото на настоящата година до 11 февруари са открити нови 29 ХИВ-серопозитивни лица, с което носители на ХИВ в страната официално са 3 512.


И през 2020 г.

 

89% от новорегистрираните с ХИВ са се инфектирали по сексуален път

 

а 9% са се заразили при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 34%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 30%. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените.


Към 31 декември 2020 г. общо 1 817 души с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 783 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.


България е страна с ниско разпространение на ХИВ сред населението Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население у нас е 3,7, a средният показател за страните от ЕС през 2019 г. е 5,4.

Повече информация за инициативите на доброволците на БМЧК можете да намерите и в прикачения файл.

 

Прикачени файлове

Инициативи.pdf

Коментари