Публикация

Проф. Илко Гетов и д-р Ангел Кунчев за ваксините срещу COVID-19

Проф. Илко Гетов и д-р Ангел Кунчев за ваксините срещу COVID-19

Предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия даде възможност на своите зрители да задават горещи въпрос за ваксините срещу COVID-19. Отговорите бяха дадени от главния държавен здравен инспектор  доц. Ангел Кунчев и проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

 

Човек с непоносимост към консервантите в храни и лекарства, изразяваща се е подуване на тялото, може ли да се имунизира с RNK-ваксина или трябва да бъде с друга?

 

Проф. Илко Гетов: Зависи в какво се изразява и от какво точно е тази алергия. Ваксините, които са въз основа на RNK-технология съдържат вещество, което се използва за консервант – полиетилен гликол. Има го и в сезонните ваксини срещу грип и ако някой си е поставял такава и не е имал проблем, може да си направи и срещу корона вируса, базирана на RNK.

  

В аденовирусната ваксина на АстраЗенека основният консервант е етлиов алкохол. Това е спирт, така че не би трябвало да има проблеми.

 

Моят личен лекар няма да поставя ваксини. Мога ли да се запиша при друг и той да ми я постави?

 

Д-р Ангел Кунчев: Аз бих го направил веднага. Този въпрос много ме учудва, защото аз нямам данни личен лекар да откаже поставяне на ваксина. Това би означавало, че той отказва да се грижи за здравето на своите пациенти.

 

Може ли да се ваксинират онкоболни хора, преминали химиотерапия и хормона терапия?

 

Проф. Илко Гетов: Основното ограничение или предупреждение е ваксините да не се поставят на т.нар. имуно-компрометирани лица или пациенти, които са на имуно-супресивна терапия. Когато заболяването е в ремисия няма никакъв проблем да се постави. Дори има научни доказателства, че за пациентите със солидни тумори е препоръчително да се сложат ваксини, базирани на информационна RNK-технология. Две-три седмици преди или след проведен терапевтичен курс за онкологично заболяване, няма никакъв проблем да се направи имунизацията.

 

Какви са условията за имунизация при пациенти с множествена склероза?

 

Проф. Илко Гетов: Същите, каквито са при онколгините пациенти. Ако заболяването е в ремисия и пациентът не е на тежка имуно-супресиван терапия, може да бъде ваксиниран. При всички автоимунии заболявания важното условие е те да бъдат контролирани. Пациентът може да си приема своите лекарства, но лабораторните му показатели не бива да показват обостряне на основното му медицинско състояние.

 

Как чужденец, живеещ в София, може да разбере дали има право на ваксина и къде може да си я постави?

 

Д-р Ангел Кунчев: Зависи от неговия статус. Ако той е пребиваващ дълго в страната, има правата на български гражданин. Ние няма да делим хората на здравно осигурени или неосиурени, всеки ще получи ваксина. В този случай обаче, този човек ще е в последната пета-шеста фаза на имунизацията.

 

Могат ли да се ваксинират тези, които нямат личен лекар и къде?

 

Д-р Ангел Кунчев: Могат да се ваксинират когато свърши фазата през личните лекари. Най-добре е желанието за имунизация да бъде заявено през РЗИ, за да бъдат насочени към най-близкия имунизационен кабинет.

 

Доколко джипитата са запознати с това на кои категории хора и кога ще поставят ваксини? Кога ще е имунизацията на възраст 60-65 години?

 

Д-р Ангел Кунчев: ОПЛ е човекът, който трябва да направи преценка кой по-напред да бъде имунизиран от неговата листа. С кой ще започне? Разбира се, че с хронично болните, които са най-рискови. Няма как ние да дадем предписание за всяка една диагноза и всяка една възрастова група.

 

Каква е разликата между RNK-ваксините и останалите?

 

Проф. Илко Гетов: Разликата е в технологичния процес и механизма на действие. Ваксините, които са с информационна RNK са най-новите и най-модерните. Тази технология е насочена към разработването на ваксини за онкологично болни пациенти и т.нар. персонализирана терапия.

 

Има два вида имунитет, клетъчен и хуморален. В случая говорим за хуморален, защото се изграждат антитела. Тяхното количество зависи от отговора на организма към конкретната ваксина.

 

Колко след поставянето на първата доза от АстраЗенека хората ще имат развит имунитет, достатъчен, за да не се получат усложнения?

 

Проф. Илко Гетов: Зависи кога се мери наличието на антитела. Средно между първата и втората доза максималната ефикасност е межди 40 и 50% за всички налични към този момент ваксини. Седем до 10 дни след втората доза, вече можем да говорим за стабилен имунитет и наличието на достатъчни количества антитела. След първата доза се осигурява частична защита и ако се заразите няма да бъде толкова тежко протичането на заболяването и е много малък рискът да имат нужда от болница. В Израел, където има масова имунизация едва 0,54% от ваксинираните са се заразили и нито един не е стигнал до болница.

 

Преболедувалите трябва ли да си поставят ваксина?

 

Д-р Ангел Кунев: Биха могли. Има смисъл ако е по-дълго време след преболедуването и имаме доказателства, че антителата са на ниско ниво.

 

Имунизацията ще се отрази ли на репродуктивните функции на жените, които искат да забременеят?

 

Проф. Илко Гетов: Няма данни за тестване на ваксините по отношение на бременни и жени, които желаят за забременеят. Моят съвет е на този етап жените да се въздържат от ваксина, ако планират бременност в близките месеци.

 

Ако при личния лекар няма предпочитаната от пациента ваксина, какво да се прави и може ли да говорим, че всеки има право на избор?

 

Д-р Ангел Кунчев: Теоретично можем, практически за момента това нямам как да стане. Разполагаме само с 3 ваксини и едната е в доста ограничени количества. Същевременно се появи контингент, който не беше предвиден, а трябва бързо да обхванем – това е изборната администрация. Ясно е, че към момента няма реален избор. Лятото и ранната есен ще имаме на разположение всичко, за което България е сключила договор.

 

Ваксините ефективни ли са срещу новите щамове?

 

Проф. Илко Гетов: На този етап, да. Считаме, че срещу британския и южноафриканския щам разрешените за употреба ваксини са достатъчно ефикасни. Двата вида ваксини като технология позволяват да бъдат преработени по отношение на новите мутации на корона вируса. Има съгласие на ниво Европейска комисия и Европейка агенция по лекарствата, че кога бъдат разработени ваксини срещу новите мутации, те ще минават по т.нар. бърза писта за разрешаване на употреба.

 

Запознати ли сте какво се случва с ваксините при децата?

 

Проф. Илко Гетов: Всички производители са задължени да започнат проучвания сред педиатричната популация. Когато бъдат одобрени плановете за клинично проучване сред деца, ще стартира официално.

 

Ако човек е ваксиниран, може ли да зарази околните, които не са?

 

Д-р Ангел Кунчев: Той е преносител на вируса в много ниска степен. Не може да гарантираме, че ваксинираният не е преносител на вируса. Затова препоръчваме мерките да продължат да се спазват.

 

Ваксината от разболяване ли предпазва или прави протичането по-леко?

 

Проф. Илко Гетов: И двете, като по-важно е второто. Ако ваксинираните са заразят и разболеят, заболяването при тях  в пъти по-леко и по-кратко протичащо. Усложненията са по-малки и почти не се стига до хоспитализация. Едно от най-големите постижения на ваксината на АстраЗенека е, че никой не е достигнал до болница след прилагането на втората доза.

 

Колко дни след втората доза можем да бъдем сигурни в ефективността й?

 

Проф. Илко Гетов: От 7 до 14 дни е пикът на т.нар. ваксинална ефикасност на всички ваксини, които са разрешени към момента.

 

Коментари