Публикация

Очакваме още 240 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края на месецa

Очакваме още 240 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края на месецa

От днес още 42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален етап се обучават присъствено, докладва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на работното съвещание, което премиерът Бойко Борисов свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.

 

Министър Вълчев информира, че

 

близо 2900 паралелки в страната вече се обучават присъствено

 

в резултат на вчерашната заповед на министъра на здравеопазването.


„Към момента общо 460 000 деца посещават класните стаи, а 260 000 учат в електронна среда от разстояние. Отделно има 240 000 деца в предучилищна възраст, които посещават детските градини“, докладва още министър Вълчев.


Премиерът Борисов беше категоричен, че присъственото обучение е от огромно значение за учениците. По отношение на ваксинацията срещу COVID-19 министър-председателят изтъкна, че е важно процесът да върви максимално бързо.


„Ваксината е нашето оръжие и трябва скоро да се връщаме към нормалния живот, това го очакват от нас хората“, заяви министър-председателят.


Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че

 

продължава регулярната доставка и разпределение на ваксините на територията на страната


„Само за последните 4 дни сме получили близо 60 000 дози, като до края на месец февруари очакваме още 240 000 дози. Имаме вече и прогноза от трите компании за доставките през месец март – очаква се те да бъдат над 500 000 дози, което до голяма степен ще позволи да бъде ускорен процесът по ваксинация и в следващите седмици да стане ясно кога ще стартира и четвърта фаза от процеса“, изтъкна Богдан Кирилов.


Той обърна внимание, че има реален шанс до средата на годината да има 5 разрешени за употреба ваксини, на базата на което има прогнози и за възможния брой ваксинирани лица до средата на годината.


Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов посочи, че са

 

заделени ваксини за изборната администрация

 

така че да бъде осигурено нормалното протичане на изборния процес. По отношение на новите видове COVID-19 и по-специално този от Великобритания министър Ангелов докладва, че за миналата седмица от изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести 98 случая 68 са с доказания нов вид на вируса от Великобритания.


Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски докладва за заетите легла към момента в болниците и в интензивните отделения. От своя страна директорът на „Пирогов“ Асен Балтов заяви, че има готовност „Пирогов“ да отвори допълнителни места за ваксинация, включително да осигури и мобилни екипи.


Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева информира премиера Борисов, че плавно продължава ваксинацията в областта на социалните услуги, като в София тя вече е приключила. Деница Сачева подчера също, че по мерките на Министерството на труда и социалната политика за запазване и създаване на заетост са разплатени над 1 млрд. лв. на бизнеса.


„По мярката 60/40 продължаваме да изплащаме средства – платени вече са 831 милиона лева. В секторите, които са най-пострадали – хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм – са запазени 30 000 работни места, като до края на миналата седмица са изплатени 117 милиона лева“, посочи министър Сачева.

Коментари