Публикация

Д-р Брънзалов: В началото на март може да започне масовата ваксинация

Д-р Брънзалов: В началото на март може да започне масовата ваксинация

Хората без здравни права ще могат да се ваксинират, просто трябва да се обърнат към Регионалните здравни инспекции.


Това каза д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз и член на ваксионационния щаб, пред БНТ.


Личните лекари очакват официални препоръки за ваксинирането


„Кратката характеристика на всяка една от ваксините е публично достъпна и моите колеги са запознати с нея. Но на някои въпроси там няма отговор. За да бъдат лекарите по-спокойни, трябва да им бъде отговорено от съответните научни среди, за да знаят те как да процедират при някои заболявания. Пациентите задават въпроси на личния лекар. Той носи отговорността за поставянето на ваксината и за всяко нещо, което се случи след това. За да бъде отговорен, той трябва да е спокоен, да е обяснил на пациента, който пък трябва да подпише информирано съгласие.


Ние изпратихме едно писмо за конкретика, защото в четвърта фаза, според ваксинационния план, който следваме, трябва да се включат и т.нар. рискови пациенти и искаме малко повече яснота, да ни се даде отговор на няколко въпроса“, изтъкна д-р Брънзалов.


Според него в началото на март би следвало да започне масовата ваксинация на населението.

Ще има доставки на съответните количества ваксини. Това е най-важният етап, тъй като до момента бяха ваксинирани само целеви групи, подчерта специалистът.


Той призова пациентите за точност, когато започне ваксинацията им


„100% ще бъдат давани часове, за няма струпване на хора пред кабинетите. Много ще зависи от пациентите, радостен съм, че пациентски организации са готови да помагат чисто логистично, да откриват телефонни линия, където да дават съвети. Това ще допринесе за по-леко преминаване на периода за ваксиниране“, коментира зам.-председателят на БЛС.


В момента в България има налични и от трите вида ваксини срещу COVID-19
посочи д-р Брънзалов. Според него най-удобна за приложение е тази на АstraZeneka. Известни затруднения обаче по думите му може да предизвика поставянето на втората доза, тъй като „сроковете между първата и втората игла са доста по-дълги, от 4 до 12 седмици“. Ако масовата ваксинация започне през март, това означава, че реимунизацията трябва да бъде направена през юли, когато много от хората са в отпуска.


„Това е допълнително предизвикателство. Ние ще направим всичко възможно процесът да се осъществи благоприятно. Но това ще зависи до голяма степен и от пациентите - да се явят навреме за поставяне на втората доза от ваксината“, коментира лекарят.


Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент


„Това е част от неговите задължения. Ако го направи, нарушава поне две разпоредби. Аз такива лекари не познавам.
Ние сме изпълнители на медицинска помощ. Не може да се отказва на пациента медицинска помощ“, изтъкна още д-р Николай Брънзалов.

 

Коментари

Анонимен
16 фев 2021 12:26

при условие че ще има имунизационни кабинети почти във всяка болница  защо опл да не може да насочи пациентите си към такива.