Публикация

Онкоболни успешно излекувани от COVID-19 с иновативна терапия

Онкоболни успешно излекувани от COVID-19 с иновативна терапия

Иновативна терапия на онкопациенти, заразени с COVID-19, приложи успешно екипът на специализираното отделение за лечение на коронавирус в болница „Медлайн“. Това стана задълбочено обсъждане на медицинските случаи от мултидисциплинарен екип, в който участваха ендокринолог, хематолог, пулмолог, кардиолог и инфекционист, посочи д-р Димитър Георгиев, завеждащ на отделението по Ендокринология в МБАЛ „Медлайн“.

 

Лечението е проведено на двама мъже над 60-годишна възраст с хронична лимфолевкоза (злокачествено кръвно заболяване).

“Приложихме венозно висококонцентриран имуновенин (имуноглобулин) по схема за модулиране (укрепване) на имунната система, който допълнително с използваната антивирусна, противовъзпалителна, антикоагулантна и антиагрегантна (срещу тромбоза) терапия доведе до общо укрепване на организма. Смисълът на приложението на имуновенина е допълнително да допринесе за възстановяване на хомеостазата (вътрешното състояние) на организма“, обясни д-р Георгиев. 

След повече от 3-седмичен престой в отделението пациентите са изписани за домашно лечение и в момента са напълно възстановени.

 

За всеки пациент се изработва индивидуална схема за лечение

 

Д-р Георгиев изтъкна, че терапевтичната схема се разработва от лекуващия екип индивидуално за всеки болен и е съобразена с придружаващото заболяване, степента на неговото развитие, възрастта и тежестта на инфекцията, като са отчетени и специфичните клинични прояви на COVID-19. Ефектът от лечението задължително се проследява във времето и се адаптира според стадия на заболяването.

 

Отличният резултат, постигнат след иновативното лечение, е огромно постижение за медицината, защото и двамата пациенти са възстановени, без сериозни усложнения от вирусната инфекция, като се има предвид, че при хората със злокачествени заболявания на кръвта, инфектирани с COVID-19, смъртността е много висока.

 

"Идеята за иновативната терапия е на екипа на болница „Медлайн“, но до прилагането се стигна със съдействие на колеги от клиниката по хематология на УМБАЛ „Св. Георги“, посочи специалистът.

 

 

 

 

Коментари