Публикация

Железен дефицит през бременността – какви са рисковете?

Железен дефицит през бременността – какви са рисковете?

Интервю с д-р Катя Венкова, акушер-гинеколог

 

Д-р Венкова, защо на бременните се препоръчват допълнително витамини и микроелементи? Балансираното хранене не е ли достатъчно?

 

Това е интересен въпрос, лично аз не бързам да предписвам много витамини в началото на бременността. Първо, назначавам необходимите изследвания, за да видя какъв е статусът на жената, какви са кръвните й показатели, информирам се за това дали страда от някакви хронични заболявания, какви са хранителните й навици. Все пак, ако не е започнала вече да приема допълнително фолиева киселина, съветвам я да го направи. Недостигът на витамин B9 може да забави развитието на бебето, да застраши правилното формиране на невралната тръба. Добре е да се взема като добавка още преди зачеването, тъй като трудно се запазва в храните.

 

Според мен ранното назначаване на прекалено много витамини и микроелементи не е най-добрият подход. Но пък и дефицитите трябва да се избягват.

 

Как трябва да се храни бъдещата майка?

 

д-р Катя Венкова
д-р Катя Венкова

Ограничителният режим, който някои жени си налагат, не е желателно да продължава и след зачеването. Бременността е състояние, което допълнително натоварва организма, има повишени нужди към него. Затова е важно жените да не спазват диети, а да се хранят пълноценно, да приемат и белтъчини, и въглехидрати, и мазнини. Не казвам да се хранят двойно, а да не се ограничават.

 

В моята практика например бременните, които са вегетарианки или вегани, почти винаги стигат до анемия, особено през втория и третия триместър. При тях се установява и недостиг на витамин B12, и железен дефицит.

 

Има ли признаци, които издават железен дефицит при бременната жена?

 

Симптомите лесно се разпознават. Жената става сънлива, по-отпусната, чувства лесна уморяемост, световъртеж. Сигнали, които насочват, че нещо не е наред в организма. Но пък ние, специалистите, следим стриктно бременността, редовно назначаваме кръвни изследвания – минимум 2-3 пъти. Ако показателите не са в норма, според конкретния случай предписваме или добавки на таблетки, или препоръчваме по-богат хранителен режим.

 

Може ли недостигът на желязо да окаже неблагоприятно въздействие върху хода на бременността и плода?

 

Желязото е ценен микроелемент, който се включва в редица важни процеси в организма. Той участва в транспорта на кислород до клетките, благодарение на него имаме по-добра памет и сме по-концентрирани, радваме се на добър имунитет.

 

Недостигът на желязо през бременността може да се отрази на нормалното физическо и психическо развитие на бебето. То може да започне да изпитва кислороден глад, да изостава на тегло. При бременната може да се появят оплакванията, които вече споменах. Важно е да се знае, че жените с анемия са по-предразположени към преждевременни раждания. Отделно от това има риск за намалена имунна защита, по-лесно поразяване от всякакви външни фактори, заболявания, което не е желателно, особено през този период. Трябва да се погрижим режимът на хранене да бъде балансиран. При необходимост да се добавят веществата, които липсват.

 

Хранене през бременността

 

Възможна ли е адекватна превенция?

 

През бременността жените трябва да са под наблюдение. Всички тези състояния могат да бъдат предотвратени или компенсирани. Ако има нужда, лекарят може своевременно да се намеси, да предотврати усложненията.

 

От какви други вещества освен фолиева киселина и желязо има нужда бъдещата майка, за да се чувства в кондиция през този период и за да роди здраво бебе?


Бъдещите майки имат повишена нужда още от витамините В6, В12 и С.

„Ферофолгин“ е един чудесен препарат в случая, който е добре балансиран със своите 6 съставки. Съдържа желязо, фолиева киселина и витамини D, В6, В12 и С. Много добре се усвоява от организма, пациентките не съобщават за странични ефекти, наблюдавани при други добавки, съдържащи желязо: констипация (запек), неприятен метален вкус в устата, безапетитие.

 

Желязото, витамините В6 и В12 във „Ферофолгин“ допринасят за нормалното образуване на червени кръвни телца и хемоглобин, а витамин С повишава усвояването на желязото. Витамин D спомага за нормалната функция на имунната система, както и за усвояването на калция и поддържането на оптималната му стойност в кръвта.

Фолиева киселина пък повишава нивото на фолат в организма на майката.


Обикновено едно саше от препарата на ден е достатъчно, но понякога назначавам и по две, за да се навакса по-бързо железният дефицит. Дозите са индивидуални, определящи са резултатите от изследванията. Схемата може да продължи и след раждането, когато повишените нужди на организма са свързани с кърменето.

 

Ферофолгин - в помощ на бременните

 

 

 

Сега, по време на пандемията, пропускат ли бременните жени често месечните консултации и прегледи?

 

Така беше при първия локдаун, след това обаче бързо осъзнаха, че не трябва да отлагат консултации, защото много неща могат да се пропуснат в наблюдението. Бременността не може да се сложи на изчакване. Приемът може да се организира така, че да е безопасен за жените -  да се осигурят чисти коридори, отделни часови пояси. В никакъв случай не трябва да се затварят женските консултации, пропуснатите неща няма как да се наваксат, понякога отлагането на прегледа или изследването може да бъде катастрофално.

 

В заключение какви препоръки бихте отправили към бъдещата майка?

 

За добро здраве през бременността жената не бива да се залежава. Препоръчителни са леките физически упражнения, ако състоянието го позволява, разходките сред природата - това подобрява настроението, повдига и състоянието на духа. Нека мисли позитивно, да чете от достоверни източници. Вредните навици трябва да се забравят от началото до края на бременността, както и в периода на кърмачеството.

 

Препоръки за щастлива бременност

 

Добре е жената да се храни балансирано - по-често и по малко, в никакъв случай да не се прехранва, да не напълнява прекомерно – за цялата бременност - 12-14 кг.

 

Коментари