Публикация

Пациенти с диабет и КОВИД-19 – как да се справим с новата действителност?

Пациенти с диабет и КОВИД-19 – как да се справим с новата действителност?

Предпазването от инфекция с коронавирус, за да не се развие заболяването КОВИД-19, е важно за всеки човек, а хората със захарен диабет е необходимо да сте особено внимателни. Вашият риск от заразяване не е по-висок от този при останалите хора, но може да развиете по-тежки усложнения, ако се разболеете. Това е по-вероятно да се случи, ако диабетът Ви не е добре контролиран

 

ПОПИТАЙ СПЕЦИАЛИСТА - в дискусията "Живот със захарен диабет или преддиабетно състояние – какво трябва да знаем?"

 

Въпроси и отговори:

 

 Попадам ли във високорисковата група?

 

 Протичането на инфекцията с COVID-19 е по-тежко при хора с диабет. Диабетът може да причини ефекти върху сърцето, бъбреците и други органи, което допълнително увеличава вероятността от тежко протичане на инфекцията с COVID-19.

Ниските нива на витамин D също могат да доведат до по-тежко протичане на болестта. Пациентите с диабет често имат ниски нива на витамин D.

 

На каква възраст е висок рискът?

 

Като цяло рискът е по-висок, ако сте на възраст над 65 години.

По-важна обаче е биологичната възраст. Хората с добра бъбречна функция често са биологично по-млади от хората с нарушена бъбречна функция, които трябва да бъдат по-внимателни. Въпреки това и независимо дали става въпрос за млади или възрастни хора, те трябва да излизат навън и да поддържат физическа активност, като избягват места, на които има струпване на хора.

 

Има ли разлика между диабет тип 1 и тип 2 в случай на инфекция с COVID-19?

 

Няма ясни научни доказателства. Ако усетите първите симптоми на инфекция, трябва да бъдете много внимателни и да се консултирате с Вашия лекар. Рязкото повишаване на

нивото на кръвната захар без други забележими причини може да бъде ранен симптом на инфекция.

 

Ако имам диабет и инфекция с COVID-19, трябва ли да отида в болница?

 

Моля, консултирайте се с Вашия лекар. В случай на усложнения (напр. задух, висока температура, висока кръвна захар) може да се наложи да бъдете проследени допълнително.

 

Какво ще стане, ако имам инсулинова помпа и бъда приет(-а) за лечение в интензивно отделение?

 

В интензивното отделение се извършва интензивно проследяване на нивата на кислород, кръвна захар и други параметри, което може да замени Вашата инсулинова помпа.

 

Мога ли отново да посетя амбулаторна практика или болницата?

 

Да, но само ако наистина е наложително. Не е необходимо всички консултации да бъдат присъствени. Можете да се консултирате по телефона или по електронната поща с Вашия лекар или да използвате други комуникационни системи. Ако е наложително, отидете при Вашия лекар, но ако консултацията може да се проведе по телефона или чрез телемедицина, моля, възползвайте се от тази възможност.

 

Какви ще са ефектите на инфекцията с COVID-19 върху мен?

 

Инфекциите често са по-тежки при пациенти с диабет.

Инфекциите причиняват много рязко повишаване на кръвната захар. Високите нива на кръвната захар могат да причинят известни увреждания и може да са първият признак, че имате инфекция.

 

Ако имам инфекция с COVID-19, как трябва да се подготвя, за да отида в болницата?

 

Направете списък на най-важните лекарства или на всички лекарства, които ще са Ви необходими. Вземете със себе си своя глюкомер и мобилния си телефон, за да поддържате връзка с любимите си хора. Не забравяйте и знанията си - много пациенти с диабет са много добре обучени.

 

Какво мога да направя, за да се предпазя от тежко протичане на инфекцията?

 

Полагайте грижи за нивата на Вашата кръвна захар, и се опитайте да се предпазите от късните усложнения на Вашия диабет. Например, погрижете се за сърцето си и се опитайте да намалите теглото си, ако сте с наднормено тегло. Хранете се добре и спортувайте на места, където няма други хора. Грижете се за бъбреците си, приемайте достатъчно количество течности и не приемайте лекарства, които могат да увредят бъбреците.

 

Какво да направя, ако се заразя?

 

Полагайте повече грижи за нивата на Вашата кръвна захар, имайки предвид, че могат да се покачат значително. Пийте достатъчно вода, особено ако имате висока температура. Не приемайте лекарства, които могат да увредят бъбреците.

Има определена група лекарства за диабет, които не трябва да приемате в случай на тежки заболявания. Вашият лекар е запознат с тези лекарства и ще ги смени за известен период от време, след което ще ги назначи отново, когато сте се излекували от инфекцията.

 

Ако бъде обявен следващ етап на строга изолация, как да продължа да поддържам добра физическа форма?

 

Най-важното нещо е личната Ви отговорност.

 

А относно грижата за ходилата?

 

Ако не можете да посещавате специалист по грижа за ходилата, трябва да се погрижите сами за себе си. Трябва да разполагате с подходящ крем у дома, например крем с карбамид. Ако не сте в състояние да достигате ходилата си, може да разчитате на помощта на Ваши роднини или приятели. Не използвайте режещи или остри предмети – по-добре използвайте пила и кремове.

 

 

Този документ/информация се предоставя само с информативна цел. Не може да замени консултацията с лекар. Моля, уверете се, че сте обсъдили всички въпроси и/или притеснения във връзка със заболяването Ви с Вашия лекар.
Моля, уверете се, че винаги спазвате местните правила по отношение на поведенческите мерки.
Дата на подготвяне на материала в Австрия:
м. август 2020 г. в сътрудничество с австрийската организация на пациентите Aktive Diabetiker Austria www.aktive-diabetiker.at.
За пълна информация:
Представителство за България Бьорингер Ингелхайм РЦВ ГмбX и Ко КГ – клон България, София 1505, Сердика офиси, бул. Ситняково 48, ет.8, тел.: 02/958 79 98

Прикачени файлове

SC-BG-00596_Copy from SC-RCV-01230Leaflet_Diabetes_recommendations_BG (1).pdf

Коментари