Публикация

Доц. Зисова: Не чакайте акнето да мине само, може да останат белези

Доц. Зисова: Не чакайте акнето да мине само, може да останат белези

Доц. д-р Лилия Зисова е специалист по кожни и венерически болести. Практикува в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Приема пациенти в медицински център „Дермавижън“ в града под тепетата, където извършва дерматологични прегледи при заболявания на кожата, космите и ноктите. Разговаряме с нея за това как се отразява носенето на маски върху кожата, кои фактори отключват акнето и в зряла възраст и какви са ефективните начини за лечение.

 

Доц. Зисова, на милиони хора по света им се налага да носят често маски, за да се предпазят от пандемичния вирус? Как се отразява това на кожата?

 

Пандемията промени коренно начина ни на живот. Непрекъснaтото носене на маски предпазва от вируса, но е вредно на кожата.

 

Появи се терминът „маскакне“ - акне, което се дължи на носенето на маска. То се провокира от контакта на материала с кожата, влагата, триенето и допълнителната оклузия, която маската създава.

 

Маските причиняват допълнително раздразнение на кожата. Наблюдава се зачервяване на кожата под тях, раздразнения, ситни пъпчици, понякога с бял връх. Всяко триене и дразнене на кожата активира бактериите, които са нормални нейни обитатели. Размножават се в по-голямо количество Prorionibacterium acnes, Demodex folliculorum, дрожди от род Candida и род Malassezia.

 

Какво всъщност представлява акнето? Кои фактори са отговорни за появата му – гени, инфекции, друго?

 

Акнето е често срещано хронично заболяване, дължащо се на вроговяване на oтвора на космено-мастния фоликул и последващо възпаление. Локализира се предимно в т.нар. себорейни зони, местата, богати на мастни жлези - лице, гръб и деколте.

 

Акнето се дължи на множество вътрешни и външни фактори.

 

Ендогенните фактори, които водят до появата на заболяването, са генетични и хормонални.

  • Генетични - големината и функционалната активност на мастните жлези са генетично предопределени. Има цели фамилии, които страдат от мазна кожа и разширени пори.
  • Хормонални - повишеното ниво на андрогени води до увеличаването на производството на себум. Значение имат и нивата на хормона тестостерон. Степента на акне през пубертета при момичетата има връзка с циркулиращите нива на надбъбречния андроген дехидроепиандростерон-сулфат (DHEA-S). Всъщност акнето може да бъде първата кожна проява на хиперандрогенизъм.

От екзогенните (външни) фактори най-голямо значение имат:

 

  • прием на медикаменти - андрогенни лекарствени препарати, кортикостероиди, йод и бром;
  • контакт с машинни масла, катрани и др.;
  • използването на неподходяща козметика.

 

Причини за акнето

 

Кои бактерии по-често се асоциират с акнето?

 

Развива се в по-голямо количество бактерията Propionibacterium acnes - нормален обитател на космено-мастния фоликул, която използва за храна мастите в себума. Тя разцепва триглециридите от мастния секрет, чрез своите ензими липази до свободни мастни киселини, които имат дразнещо действие върху кожата и предизвикват иритация - възпаление на кожата. Propionibacterium acnes е Gram + , анаероб, част от кожната микрофлора.

 

По-различен ли е съставът на защитния липиден слой на кожата при акне?

 

Хиперсебореята, увеличаването на производството на себум стои в основата на заболяването.

 

Какви изследвания съветвате да се правят за изясняване на проблема?

 

При по-упорити и тежки случаи съветваме пациентите да се консултират с ендокринолог за нива на андрогени, а момичетата да направят и ехография на яйчници.

 

Акне може да се наблюдава при хиперплазия и тумори на надбъбреците и на яйчниците. То може да бъде част от синдрома на Stein-Lewenthal  (Синдрома на поликистозните яйчници) – акне, съчетано с прекомерно окосмяване и поликистоза на яйчниците.

 

Как се отразява храненето на проблемната кожа и има ли храни, продукти, които трябва да се избягват?

 

При по-тежки форми на заболяването съветваме да не се консумира шоколад, мляко и млечни продукти, храни с висок гликемичен индекс за известен период от време.

 

Кой е засегнат най-много от това състояние – защо в пубертета много тийнейджъри имат този проблем? А защо се появява и при някои възрастни?

 

Освен Acne vulgaris, което се развива по време на пубертета и се свързва с настъпващите хормонални промени в този период, напоследък зачести Acne adultorum (акне след 20-годишна възраст) - можете да го срещнете и като „възрастово акне”. Свързва се с хормонални нарушения и повишени нива на стрес. Най-често факторите, които водят до това заболяване, са ендокринопатии, синдром на поликистозните яйчници, хипотиреоидизъм, Базедова болест, метаболитен синдром, хроничен стрес, късна бременност, хормонална нестабилност, пушене, употреба на неподходяща козметика – например агресивни почистващи средства или несъвместими помежду си козметични продукти.

 

Кои фактори провокират акнето

 

С какви митове се сблъсквате по отношение на акнето? Може ли например да мине от само себе си?

 

Не е редно при наличие на толкова съвременни продукти, това да се случва - пациентите да бъдат оставени да влачат проблема години наред и акнето да нанесе трайни поражения върху тяхната кожа.

 

А какви са най-честите грешки, които допускат пациентите с проблемна кожа? Кога консултацията с дерматолог е задължителна?

 

Една от грешките, които се допускат, е пациентът да отиде да се съветва първо с козметик, а не с лекар. Това води понякога до грешни действия. Пациентите винаги трябва да се обръщат към специалист и то не еднократно.

 

Кои са най-ефективните начини за лечение? Кога се изисква хирургична намеса?

 

Зависи от формата на акнето кои продукти ще бъдат препоръчани.

Терапията на акнето е комплексна, като същевременно подходът трябва да бъде индивидуален.

 

В зависимост от формата и тежестта на заболяването се комбинират:

 

  • локални кератолитични средства (излющващи средства);
  • локални антибиотици;

Лечени на акне

  • препарати, съдържащи витамин А киселина (Rethinaldehyde), локални ретиноиди, салицилова киселина, урея, бензоилпероксид, азелаинова киселина, алфа-хидроокси киселини, полихидроокси киселини.

 

При по-тежките форми се включват и перорални антибиотици, ретиноиди, цинкови препарати и/или хормонални препарати.

 

Съвременни средства са прилагането на химичен пилинг, дермаролер, дермабразио, радиочестота, PL и лазерна СО2 терапия.

 

Помощни средства - през последните години към терапията на акнето успешно се включват козметични средства, намаляващи мастната секреция, измивни гелове и сапуни, мицеларни води.

 

NiAcne cream и NiAcne gel са нови продукти и помощни средства при лечение на акне

 

Основният им състав е: ниацинамид, активната форма на ниацин (витамин ВЗ), гликолова киселина, салицилова киселина, масло от вечерна иглика.

Продуктите имат мощно противовъзпалително и антибактериално действие и са мощен себорегулатор!

 

НиАкне

 

Могат да се ползват в комбинация със системни ретиноиди и антибиотици.

 

 

 

Коментари