Публикация

Проф. Момеков: Хората трудно разбират информацията за ваксините срещу COVID-19

Проф. Момеков: Хората трудно разбират информацията за ваксините срещу COVID-19

Основана пречка за извършване на масова имунизация срещу COVID-19 в България е недоверието към ваксините в нашата страна. Това зави в интервю за bTV председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков. Според него нагласите у нас са такива, защото въпреки, че хората имат достъп до информация, трудно я разбират. По думите му в нашата страна има нужда от по-сериозна разяснителна кампания. Освен това

 

хората трябва да спрат да се доверяват на източници, които са съмнителни

 

Той напомни, че у нас са се появили доста фалшиви съобщения за трагедии, свързани с ваксините. Въпреки, че те бяха опровергани в рамките на един ден, много хора им повярваха.

 

Проф. Момеков бе категоричен, че

 

имунизацията е единственият начин да се спре разпространението

 

на COVID-19. Той каза, че вече имаме огромен опит от клинични данни които показват ефективността на ваксините, а зад тях стоят най-големите учени в света. Специалистът напомни, че те са тествани при над 70 000 души и няма нито един смъртен случай или попадане в болница в резултата на заразяване с вируса.

 

„190 милиона дози вече са сложени от всички видове ваксини. Хората ще започната да се успокояват, че ползите от тях са големи и този процес не е опасен“, каза проф. Момеков.

Коментари

Здравейте,Проф.Момеков!Подкрепям Вашите констатации и съм убедена,че ваксините ,които предлага ЕС са ефикасни и без болезнени.Аз също се имунизирах и агитирам моите пациенти да  приемат ваксините,без страх ,с вярата,че това е най-правилния път,за преодоляване на COVID-19 пандемията С голямо и искрено уважение :Доктор Людмила Костова-Враца-17.02.2021г.