Публикация

Безплатни прегледи за ендометриоза през март в „Софиямед“

Безплатни прегледи за ендометриоза през март в „Софиямед“

УМБАЛ „Софиямед“ се присъединява към кампанията, организирана от фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве”, целяща да даде достъп на жените с ендометриоза или съмнения за това заболяване до надеждни специалисти, за да получат навременна и адекватна помощ.


Акушер-гинеколозите от УМБАЛ „Софиямед“ д-р Венелин Иванов, д-р Тина Тодорова, д-р Светлана Златкова, д-р Денислава Иванова ще преглеждат безплатно всяка неделя на март (на 7, 14, 21, 28 март) от 14:30 до 16:30 часа.


Необходимо е предварително записване

 

на тел.: 02 465 00 00 и +359 895 555 444 на адрес: УМБАЛ „Софиямед“, бул. „Г. М. Димитров“ 16.


Част от инициативите, посветени на ендометриозата в световния месец на заболяването, е и глобалното движение EndoMarch. Идеята за него се ражда през 2014 г., когато група лекари и пациенти решават да обединят усилия, за да повишат чувствителността и информираността на обществото по темата.


Кампанията EndoMarch цели да привлече вниманието на широката общественост към ендометриозата и да отправи призив към лекарската общност за промяна в начините на диагностициране и лечение на заболяването. В него участват организации от над 60 държави в цял свят, ангажирани с темата за менструалното здраве и ендометриоза.


Акцент в кампанията през март ще бъде

 

пациентската конференция под надслов „Живот зад маската на нормалното”

 

която ще се проведе онлайн и ще бъде излъчвана на живо в социалните канали на фондацията на 27 и 28 март. Тя ще обедини медицинската и холистичната експертиза по темата, включвайки важни за пациентите теми като произход и патология на ендометриозата, диагностика на заболяването, хирургично лечение, запазване на репродуктивните функции, мултидисциплинарен подход към ендометриозата, начин на живот, хранене, движение и спорт, алтернативни методи за справяне с болката, психо-емоционални аспекти на заболяването и др. В двата дни ще вземат участие изтъкнати специалисти от различни области, както и пациенти с ендометриоза. Повече информация относно конференцията - записване за участие, презентатори, програма, ще бъдат обявени на уеб-сайта на фондацията в началото на март - www.endometriosis.bg


Еднометриозата представлява една от най-честите гинекологични заболявания

 

като засяга между 5 и 10% от жените в репродуктивна възраст и е една от най-честите причини за стерилитет.


Д-р Валери Нецов, началник на Отделението по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Софиямед“, коментира, че основният симптом на гениталната ендометриоза е болезнената менструация, т.нар. дисменорея. Характерното за това заболяване е, че може да възникне в различни периоди в живота на жената след установяване на менструалния цикъл до неговото прекратяване (менопауза). Ако то не се установи навреме и не се лекува, води до тежки изменения в малкия таз и корема, особено в анатомията и физиологията на гениталната система, като нарушава проходимостта на маточните тръби, нарушава структурата и функцията на яйчниците и множество други проблеми, а крайният резултат е невъзможност на жената да забременее.

 

„Постепенно с времето при нелекуваната ендометриоза се образуват сраствания около маточните тръби, което нарушава транспорта на яйцеклетката от яйчника до матката.
Поради прегъване на маточните тръби честотата на извънматочната бременност е по-висока. Когато е обхваната стената на пикочния мехур от ендометриозни огнища, основно оплакване е болка при уриниране. При проникване на заболяването между дебелото черво и влагалището жените се оплакват от болезнена дефекация и болезнени сексуални контакти“, уточнява д-р Нецов.


Модерното лечение на гениталната ендометриоза е чрез лапароскопската и хистероскопската хирургия

 

Типичен пример за лапароскопско лечение с добри резултати е това на яйчниковата ендометриоза. При наличие на персистиращи кистозни формации в яйчниците, които не се поддават на медикаментозно лечени, основният начин на лечение е оперативният. При оперативната лапароскопия е важно да се отстрани и премахне капсулата на ендометриозната киста. Тогава се смята, че лечението е окончателно.


„Лапароскопската хирургия дава възможност за по-малка кръвозагуба, по-малка травма на корема на жената, по-малко следоперативни усложнения, по-бързо следоперативно възстановяване и по-бързо възвръщане на трудоспособността. Основният метод за диагноза и лечение в гинекологията на ендометриозата е лапароскопският. След като ендометриозните огнища се отстранят лапароскопски или на отворен корем, се преминава и към медикаментозна терапия, за да има траен ефект от лечението на това заболяване“, казва АГ специалистът.


Трябва да се спомене, че

 

при хистологично доказана ендометриоза здравната каса отпуска препарати за шестмесечно лечение

 

Медикаментите се наричат агонисти на релизинг хормона. Изгледите за успех от лечението са големи, когато започне навреме и се комбинира оперативното с консервативната терапия.


„Искам да подчертая още колко е важно да се ходи на редовни профилактични гинекологични прегледи. Съветът ми е да се ражда в млада възраст, за да не се дава възможност за възникване и развитие на заболяването“, допълни д-р Нецов.

Коментари