Публикация

Богдан Кирилов: Ще има ваксини за цялото население

Богдан Кирилов: Ще има ваксини за цялото население

240 000 дози от ваксините срещу коронавирус пристигат у нас през този месец. А през март се очакват още половин милион дози.


Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред БНТ.


Той очаква

 

съвсем скоро да започне имунизацията на хронично болни и хора над 65 години

Вече наблюдаваме регулярност в доставките и разпределението, но независимо от това доста често се променя информацията по отношение на количества и конкретна дата, която ЕК и съответните производители предоставят на държавите членки, но виждаме вече, че всяка седмица има доставки и навлизаме в един нов етап, отбеляза Богдан Кирилов.

Директорът на ИАЛ изтъкна, че по първоначални прогнози от производителите за март се очакват над 500 000 дози. По думите му

 

ще има доста по-голяма възможност за ваксиниране на по-голям брой хора и процесът по ваксинация ще бъде ускорен


„Очаква се и седмият договор на ЕК да бъде финализиран, като общото количество, което България може да закупи по тези договори, надвишава 18 милиона дози и тъй като една от ваксините се очаква да бъде с еднодозов прием, така че ще има за над 10 млн. население - ще има достатъчно ваксини за цялото население“, каза Кирилов.


По думите му

 

нагласите на хората се променят изключително динамично


„Това, което наблюдавахме към октомври, беше между 30-35%. Виждаме, че това се увеличава, все още е голям делът на колебаещите се, но именно тук е и ролята на здравните институции, както и медиите, да се създаде една обективна информационна кампания, така че всеки сам за себе си в консултация с медицинския специалист да вземе решение“, коментира още той.


България на този етап е предвидила 300 млн. за закупуване на ваксини

 

Ако останат ваксини, те могат да бъдат дарявани или продавани на други държави при съгласие на производителите.

 

Коментари