Публикация

Министър Ангелов: Обсъждаме варианти за ускоряване на темпа на ваксинация

Министър Ангелов: Обсъждаме варианти за ускоряване на темпа на ваксинация

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов изрази неудовлетворение от темпа на ваксиниране срещу COVID-19 в страната. Той изтъкна, че част от записаните за имунизация хора не се явяват в конкретния ден. Като недобра практика министърът определи и поведението на някои лични лекари, които препоръчват на своите пациенти да не се ваксинират.


„За мен като лекар това е неразбираемо, защото всеки загубен човешки живот е загуба за цялата държава. В този смисъл грешна е стратегията да изчакаме недоверието ни да се превърне в доверие. Ние, лекарите, сме полагали клетва да опазваме човешкия живот и да се облягаме в решенията си на науката. Науката днес казва, че ваксините са сигурни и ще гарантират нормалния ни живот, когато ваксинираме поне 70% от населението“, подчерта проф. Ангелов пред медии във Враца, където проведе среща с директорите на трите регионални здравни инспекции, отговарящи за изпълнението на Националния ваксинационен план в района.


За да се избегне забавяне в цялостния ваксинационен процес и за да се осигури по-бърз достъп до ваксина на хора от уязвимите групи, от

 

ваксинационния щаб са предложили на министъра да стартира и четвърта фаза от Националния ваксинационен план

 

В нея попадат възрастни хора на и над 65-години и такива с придружаващи хронични болести поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, включително имунокомпроментирани или хора с вторични имунни дефицити.


Министър Ангелов уточни, че в кратки срокове предложението ще бъде обсъдено на експертно ниво и ще бъде взето окончателното решение.


Най-късно в началото на март ще заработи модулът в Единния информационен портал за регистрация на желаещите да бъдат имунизирани

 

„Системата ще дава възможност всеки гражданин, независимо в коя точка на страната се намира, да избере ваксинационния пункт, в който да бъде имунизиран. Платформата представлява своеобразна електронна регистратура, като въвеждането ѝ значително ще улесни хората“, категоричен беше здравният министър.


По отношение на личните лекари министърът коментира, че те ще получат отговор на всички свои въпроси, касаещи ваксините и ваксинационния процес, така че да проведат една информативна и спокойна кампания сред пациентите от листите си.

Коментари