Публикация

Спешната помощ няма да се плаща с пари на здравната каса

Според д-р Нели Нешева проблемите в НЗОК са заложени в началото на годината.


„Аз не съм едноличен собственик на касата. Аз съм управител от 10 май. Хубаво е всички да чуят – и управителите на лечебните заведения, и пациентите, как се менажират тези пари”.

Това заяви д-р Нели Нешева, управител на НЗОК, пред Би Ти Ви.

Тя поясни, че по правила в началото на година трябва да има делегиран бюджет за цялата година, но поради различни обстоятелства, които сигурно в най-скоро време ще се изяснят, това не е станало.

Според нея парите трябва да се разпределят до края на годината, за да стигнат, което е станало с актуализацията на бюджета.

„За октомври изплатихме 210 милиона лева и така касата приключи с неиздължените средства за март, април и май. До май месец всички пари са платени, платени са и август и септември”, подчерта тя.

По думите й от началото на година здравната каса е закъснявала с два месеца, но в момента е наваксано с изплащането, остават само две доплащания за юни и юли.

Директорът на болница „Свети Иван Рилски” д-р Дечо Дечев опонира на твърденията й, като подчерта, че обявените от нея суми са „нелепи”.

„И Господ да слезе, не може да се справи с бюджета, който поставя НЗОК”, допълни д-р Дечев.

По думите му е съвсем нормално, когато получават едва 30 на сто от това, което е необходимо, болниците да започнат да работят в тежки условия, а това съответно да се отрази на пациентите.

Попитана дали от следващата година с пари на здравната каса ще се плаща спешната помощ на неосигурени лица, д-р Нешева заяви:
„Спешната помощ изобщо няма да се плаща с парите на касата, това е спекулация. С парите на касата, които отиват към министерството, поне са предложени да отидат към министерството, няма да се плаща спешна помощ. Те са за медикаменти, онкоболни и хемодиализирани”.

„През 2011 г. парите за здраве ще бъдат 3 млрд. и 5 млн. – това са пари, които никога досега нито едно правителство не си е позволявало да отдели”, подчерта управителят на здравната каса.

Коментари