Публикация

Поликистозните яйчници се проявяват с нередовен цикъл, силно окосмяване и акне

Поликистозните яйчници се проявяват с нередовен цикъл, силно окосмяване и акне

Синдромът на поликистозните яйчници е едно от най-разпространените ендокринни разстройства при жените в репродуктивна възраст. Освен че затруднява зачеването, той води до менструални нарушения, наблюдава се нежелано окосмяване и проблеми с теглото.

 

Състоянието не бива да се неглижира – освен че влошава качеството на живот, то повишава риска от появата на редица заболявания

 

(карцином на ендометриума, диабет, сърдечносъдови болести и други).

 

„В миналото се е смятал за проблем, свързан единствено с ановулация (липса на овулация) и инфертилитет (безплодие). Днес обаче се изучава като една системна ендокринопатия, т.е. заболяване, което е свързано с хормонален дисбаланс в организма“, пояснява д-р Сибел Татарова, акушер-гинеколог в УМБАЛ „Дева Мария“ – Бургас. 

 

Въпреки многобройните проучвания, все още причините за възникването на този 

Д-р Сибел Татарова
Д-р Сибел Татарова

синдром не са напълно изяснени.

 

Смята се, че основна роля играят ензимни дефекти, нарушения в инсулиновото действие и/или секреция, водещо до хиперинсулинемия, генетични фактори, затлъстяване и други.

 

От съществено значение е да се разпознаят

 

симптомите, които съпровождат състоянието

 

Най-честите прояви са повишено окосмяване по лицето, гърдите, корема, гърба, бедрата, пръстите. В същото време пациентките със СПКЯ съобщават за оплешивяване и разреждане на косата.

 

Чести са и менструалните смущения (при 50-60% от случаите). Въпреки активния полов живот, жените не успяват да забременеят.

 

Д-р Татарова изтъква, че за състоянието са характерни още:

 

  • инфертилитет - неспособност да се износи бременността;
  • хиперандрогенемия - повишаване на нивото на андрогените - тестостерон, андростендион, дехидроепиандростерон сулфат;
  • акне, омазняване на кожата и себорея - повишената продукция на мъжки полови хормони увеличава секрецията на мастните жлези, което при наличие на бактериални или гъбични инфекции често води до акне и себорея;
  • затлъстяване - в 40% от случаите болните повишават телесното си тегло;
  • кисти и уголемяване на яйчниците;
  • инсулинова резистентност и хиперинсулинемия;
  • дислипидемия - част от пациентките имат повишени триглицериди и холестерол. Съществува голям риск за развитие на атеросклероза.

 

Кисти на яйчниците

Жените с поликистозни яйници нямат редовна овулация

 

Поради разстройството на овулацията, което предизвиква, синдромът може да повлияе и на репродуктивната функция на жената. С други думи, жените, която страдат от него, не произвеждат зрял фоликул всеки месец, в резултат на което не е възможно и забременяване, пояснява д-р Татарова.

 

И допълва, че воденето на здравословен начин на живот с правилно хранене и спортуване, без употреба на алкохол и тютюневи изделия, предпазва от усложненията на синдрома (захарен диабет, високо кръвно налягане, хиперхолестеролемия и сърдечносъдови заболявания).

 

По думите на специалиста физическите упражнения значително подпомагат превенцията и борбата срещу затлъстяването, което играе съществена роля за влошаването на това състояние.

 

„Загубата на тегло (дори и само 10%) може само по себе си да подобри състоянието на месечния цикъл и  фертилитета. Също така предпазва до определена степен от дълготрайните усложнения на метаболитния синдром, а именно диабета и хипертонията“, обяснява акушер-гинекологът.

 

 

Ако месечният цикъл е нередовен или пък жената в продължение на 6-12 месеца при редовен полов живот (средно 2 пъти седмично) не успява да забременее, консултацията с лекар не бива да се отлага.

 

Лечението на поликистозата е консервативно и оперативно, като подходът е строго индивидуален

 

При този синдром лекарите прилагат терапия с орални хормонални контрацептиви, антиестрогени, ароматазни инхибитори, инсулинови очувствители и медиатори. Понякога може да се пристъпи към лапароскопска овариална хирургия (дрилинг). 

 

 „Изборът за метод на лечение се определя от водещите симптоми. Изхождайки от патогенезата, първата стъпка в терапията би следвало да е повлияване на инсулиновата резистентност с инсулинови очувствители.

 

В последно време, като тяхна алтернатива, се препоръчва приложение на хранителната добавка „Иногинол“, съдържаща комбинация от Мио-инозитол и Д-хиро-инозитол в съотношение 2:5, което най-благоприятно повлиява инсулиновата резистентност и глюкозния метаболизъм“, подчертава д-р Татарова.

 

В състава на продукта са включени още манган, ревифаст (намалява оксидативния стрес), фолиева киселина (за редуциране нивата на хомоцистеин) и Витамин D3. 

Благодарение на комплексната си формула, „Иногинол“ спомага за преодоляване дефицита на фолиева киселина, инозитол и витамин Д, нужни за подобряване функцията на яйчниците и въглехидратната и липидната обмяна. Освен това подобрява метаболитните отклонения, намалява хиперандрогенизма.

 

Иногинол при поликистози яйчници

 

„Чрез продукта се възстановява нормалната честота на менструалния цикъл и спонтанната овулация, при инвитро оплождане спомага за намаляване на  риска от хиперстимулационен синдром. Предпазва и от дефекти на невралната тръба“, допълва специалистът.

 

 

Коментари