Публикация

Около 27% от българите искат да се ваксинират срещу COVID-19, сочи проучване

Около 27% от българите искат да се ваксинират срещу COVID-19, сочи проучване

България е на средно място в Европа по желание на хората да се ваксинират срещу COVID-19. Това показва проучване на „Галъп интернашънъл“, проведено межди 4 и 12 февруари 2021 г. сред 1000 души. 27% от анкетираните казват, че биха се имунизирали, а 48% са отговорили отрицателно. Колебаещите се са 24%, а 1% са вече ваксинираните.

 

Изследването показва, че тези, които са заявили, че не биха се ваксинирали, са най-вече млади хора от София и големите населени места. От социологическата агенция са направили хипотетичния извод, че това е така, защото

 

младите не се страхуват от заболяването или вече са го прекарали

 

Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, коментира в интервю за bTV, че е трудно да бъдат променени нагласите на българите към имунизацията срещу COVID-19. Според него заключението за младите хора е напълно вярно, защото те наистина не се страхуват от вируса. Причината е, че прекарват дълго време в социалните мрежи, а там

 

попадат на информация, която е невярна,

 

смята той.

 

По думите на доц. Кунчев на уеб-страниците на МЗ, НЗОК, ИАЛ и РЗИ има достатъчно информация за ваксините – кратките характеристики на продуктите, листовките за пациентите, и др.

 

„Въпросът е какви иска човек да чете. Ако искаш да прочетеш как Бил Гейтс ни чипира, влизаш и четеш това. Трябва да се поровиш в малко по-сериозна литература. Изглежда, че това напряга хората и ги кара да мислят“, каза той.

 

Доц. Кунчев добави, че невероятни лъжи са се изговорили и за това дали ваксината на „Астра Зенека“ е подходяща за различните възрасти. Той напомни, че от Европейската агенция по лекарствата и световните експерти са категорични, че тя е подходяща за всички възрасти над 18 г.  Освен това тя вече е прилагана във Великобритания и Австралия в старчески домове, като резултатите са много добри. Според него това, че няма достатъчно данни за приложението и при по-възрастните хора, не значи, че не е ефективна.

 

„Щом една ваксина е призната от ИАЛ и ЕМА, не може да има никакви съмнения нито в ефективността й, нито в безопасността й“, каза доц. Кунчев.

Коментари