Публикация

Премиерът разпореди да се осигури зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19

Премиерът разпореди да се осигури зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19

Едновременно с четвъртата ваза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, разпореди министър-председателят Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което той свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър.


Премиерът беше категоричен, че

 

на първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран

 

Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат ваксинирани.


„Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много,

 

ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции

 

каквито има в другите държави“, категоричен беше министър-председателят.


Здравният министър проф. Костадин Ангелов докладва, че към 18 февруари 90 514 са общо ваксинираните, като 25 441 души са получили и втора доза на ваксината.


Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че

 

в края на днешния ден се очаква доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина

 

като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички РЗИ в страната.


„Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Информацията, която имаме за месец март от производителите и от Европейската комисия, е поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план“, докладва Богдан Кирилов.
Той добави още, че

 

Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина

 

- на компанията „Джонсън и Джонсън“.


„Беше предоставена допълнителна информация на медицинските специалисти, също така - експертни становища по всички специалности, така че всички медицински специалисти, които поставят ваксини, да бъдат спокойни за официалната информация, свързана с трите ваксини“, изтъкна още директорът на ИАЛ.


В рамките на работното съвещание главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете

 

спад на смъртността в страната


„Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават“, отбеляза доц. Кунчев и добави: „може да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване на заболеваемостта, но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система“.


Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски също отбеляза спада на смъртността в страната. По думите му това е резултат както от натрупания опит на медицинските екипи при лечението на COVID-19, така и заради намаления натиск върху здравните заведения.


„Има възможност всички болни, които постъпват, дори и в тежко състояние, да получат адекватни грижи. Това е важното“, категоричен беше проф. Мутафчийски.

Коментари

Какъв зелен коридор?!Да сложим червени килими.Ще стане по-добре.