Публикация

Не пренебрегвайте грипа!

Заради несъстоялия се най-мрачен сценарий с пандемията от свинския вирус през миналата година доста хора са склонни по принцип да подценят грипа. Да го приемат за поредния световен заговор с участието на медиите. А това би било сериозна грешка.


Защото дори когато Световната здравна организация не е обявила настъпление на някой нов вирус с екзотично име, обикновеният сезонен грип неизменно взима много жертви по целия свят. Без изобщо да се съобразява дали камери, прожектори и микрофони следят всекидневно здравните сводки, или тази тема отсъства от първите страници на вестниците.

Българските епидемиолози са категорични, че и у нас грипът убива няколко хиляди души на сезон. Точният брой остава неизвестен по ред причини – на първо място, традиционният хаос във воденето на статистиката кой, кога и от какво е боледувал. Като прибавим и умишленото послъгване с клиничните пътеки, става ясно, че нищо в родната картина на грипа не е ясно.

Важното е всеки да знае, че вместо да бъде обхванат от нихилизъм или паника, може да предприеме конкретни практически стъпки за предпазване от грип или за адекватното му лечение в случай на заразяване. Защото грипът не е настинка. Той е сериозно заболяване, което засяга целия организъм и поради това не трябва да се кара „на крак”.

Първата стъпка за защита (макар и неспецифична) е общото укрепване на организма. Всекидневната физическа активност на открито, съобразена с възрастта и общото състояние, рационалното хранене с прием на много пресни витаминозни храни, правилният режим на работа, почивка и сън, предпазването от преохлаждане или претопляне на организма са гаранция за оптимална работа на имунната система.

През есента важно решение е кой да се ваксинира срещу грип. Специалистите препоръчват превантивната инжекция да се направи на всички хора над 65 г., независимо дали имат здравословни проблеми. Освен това ваксината е задължителна за страдащите от хронични заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната и отделителната система, диабет, метаболитен синдром. Ваксинацията на децата трябва да се прецени от съответния педиатър.

Представителите на професии, свързани с много контакти – учители, адвокати, търговци, журналисти, работници от транспорта и др., също ще имат полза от противогрипната ваксина.
Следващата стъпка е поведението по време на широкото разпространение на грипа. Известно е, че той се предава по въздушно-капков път. Затова по време на епидемия е добре да се ограничи присъствието на места със струпване на много хора. Честото измиване на ръцете е задължително, особено след ползване на градския транспорт, ръкостискания, пазаруване.

Хората с медицински маски по улиците отдавна не са толкова екзотична гледка, а това също е начин на предпазване.

Важно е човек да може да разграничи кога се е заразил от грип и кога - от някой друг есенно-зимeн вирус. На първо място, грипът започва с втрисане, висока температура (над 38,5 градуса), силно главоболие и болки в очните ябълки. По-късно се явявят болки във всички стави и мускули. Едва в следващите дни може да има и други симптоми – възпалено гърло, водниста хрема, кашлица, гадене, повръщане, диария. Тъй като целият организъм е интоксикиран от грипния вирус, болният чувства силна умора и безсилие. Заболяване, което започва постепенно с болки в гърлото, хрема и лека температура, най-вероятно не е грип.

От доста години за грипа има специфично лечение, което е насочено към блокиране на вирусите, а не просто към облекчаване на симптомите. Става въпрос за противовирусните препарати. Ако още в началото на симптомите на сезонния грип започне прием на римантадин по схема, заболяването протича по-леко и значително намалява риска от усложнения. Груба грешка е лечението на грипа да започва с антибиотици. Те са ефективни само срещу бактериалните усложнения, които могат да се явят след няколко дни и трябва да бъдат установени от лекар.

Коментари