Публикация

Барелеф в памет на проф. Йовчо Топалов бе осветен във ВМА

Барелеф в памет на проф. Йовчо Топалов бе осветен във ВМА

Барелеф в памет на о.з. генерал-майор член-кореспондент проф. Йовчо Топалов, д.м.н., бе осветен в Клиниката по съдова хирургия на Военномедицинска академия (ВМА). С поставянето на паметния знак

 

бе отдадена почит към делото му като легендарен лекар-хирург, началник и основател на ВМА, преподавател и учен


„Проф. Йовчо Топалов е една от най-емблематичните личности на ВМА. Името му е изписано със златни букви в историята на Академията. Всъщност, той е човекът, благодарение на който ВМА днес е такава, каквато всички я познаваме. По негова инициатива през 1989 г. Висшият военномедицински институт е преименуван на Военномедицинска академия“, заяви полк. доц. д-р Владимир Василев, д.м., заместник-началник на ВМА.

Всички ние, неговите колеги и ученици, помним проф. Топалов с пословичната му трудоспособност – той пръв влизаше в операционната зала и последен я напускаше – едва, след като се е убедил, че всичко необходимо е направено, допълни доц. Василев.


„Клиниката по съдова хирургия ще носи името на проф. Йовчо Топалов, за да остане паметта му и за следващите поколения лекари, които ще работят в тази област“, съобщи ръководителят на звеното проф. Кузман Гиров.


„Този човек ни направи специалисти. На него ние дължим изключително много.

 

Това беше човек - визионер, който вървеше много напред. Не стоеше в своето време

 

а се опитваше да направлява развитието на съдовата хирургия напред, за да достигне това, което е в момента – клиниката да е на световно ниво“, коментира още специалистът.


Проф. Йовчо Топалов е началник на ВМА в периода 1988-1990 г., основател и първи ректор на Военномедицинска академия. Има над 550 научни публикации и съобщения. Разработил е важни проблеми на тромбозите и емболиите, острите хеморагии, сърдечната, съдовата, белодробната и военнополевата хирургия. Въвел е в страната редица диагностично-лечебни методи и е автор на 41 оригинални оперативни техники и лечебни модификации. Проф. Йовчо Топалов почина на 11 януари 2021 г.

 

 

Коментари