Публикация

Отварят денонощни ваксинационни пунктове

Отварят денонощни ваксинационни пунктове

Желаещите да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция са хиляди. Затова се обмисля възможността и през работните дни, в определен часови диапазон, да се осигурят „зелени коридори“ за ваксинация.


Това съобщи пред медии министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който на място се запозна със създадената организация и процеса по ваксинация в УМБАЛ „Александровска“.


В момента в лечебното заведение работят два ваксинационни пункта и два мобилни екипа, като утре, 22 февруари, ще бъдат разкрити още четири стационарни пункта за ваксинация.


Днес Министерството на здравеопазването ще даде допълнителни указания към 28-те регионални здравни инспекции, за да може

 

на местата с много желаещи да се работи извънредно, а при необходимост - и денонощно

 

Стана ясно още от думите на здравния министър. Целта е на всеки гражданин, който иска да получи ваксина, да бъде осигурен бърз достъп. По тази причина на заместник-министрите на здравеопазването и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е разпоредено да посетят ваксинационни пунктове в страната и да съдействат за оптимизацията на процеса.


„Благодаря на всички, които повярваха в науката и организацията и избраха ваксината. На скептичните ще кажа: Българи, надеждата е във вашите ръце, решението е ваше. Моля, повярвайте на науката и на лекарите“, апелира проф. Ангелов.


От 3 март ще заработи електронният регистър

 

чрез който гражданите ще заявяват в кой от близо 320-те ваксинационни кабинети в страната, кога и с каква ваксина желаят да бъдат имунизирани. Изборът на ваксина е обвързан с наличните в страната количества от съответните лекарствени продукти, което означава – със спазването графика на доставките от страна на производителите. Това обясни здравният министър в отговор на журналистически въпрос относно стартирането на „електронната регистратура“.


Проф. Ангелов опроверга тиражираните публично мнения за ниската ефикасност на оксфордската ваксина: „Категорично не е вярно.

 

Ваксината на Astra Zeneca дава достатъчно добри резултати и предпазва на 100% от развитие на тежко заболяване

 

което означава, че медицинският ефект с тази ваксина, както и с всички останали, ще бъде постигнат.“

 

Коментари