Публикация

„Зелени коридори“ за желаещите да се ваксинират ще има и през следващите дни

„Зелени коридори“ за желаещите да се ваксинират ще има и през следващите дни

1 950 са ваксинирани в УМБАЛСМ „Пирогов“ с първа доза на ваксината на „Астра Зенека“ от петък следобед до вчера вечерта.


Това съобщи директорът на лечебното заведение проф. Асен Батов на брифинг тази сутрин.


„Образно казано от 27 декември до този уикенд сме ваксинирали общо в болницата 4 200 души, от които 1 250 с втора доза. Говорим вече за съвсем други мащаби и възможности. По този начин успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами, да направят своя личен информиран избор. След като бяха консултирани от нашите колеги, те си направиха първа доза“, подчерта проф. Балтов.


Той увери, че и през следващите дни ще има „зелени коридори“ за желаещите да се ваксинират срещу COVID-19.


„Няма да се спират четирите фази, те продължават. До 13:00 часа днес в „Пирогов“ ще продължат всички, които са записани по списъци в първите четири фази, имаме готовност. След 13:00 часа отново ще бъдат отворени зелените коридори на пет ваксинационни пункта в спешната болница“, информира проф. Балтов.


И днес през деня ваксинирането ще продължи, докато има хора

Всеки, който иска, ще може да се имунизира с ваксината на Оксфорд. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено имунизираме до 17:30 часа, но при необходимост времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати, посочи директорът на „Пирогов“.

Специалистът успокои, че няма данни за остри реакции при никой от ваксинираните. Имало е обаждания с оплаквания за неразположение и повишаване на температура, което по думите му е нормално. В рамките на 24 часа тези признаци са отшумели.


„По време на самата ваксинация в „Пирогов” не е имало случай на тежка алергична реакция, която да изисква нужда от постъпване в токсикологична клиника или минаване през спешен токсикологичен кабинет”, съобщи още проф. Балтов.


Лекарят изтъкна, че дори човек да е ваксиниран, той трябва задължително да носи маска. Спазването на дистанция и дезинфекцията също трябва да продължи.


„В рамките на 24 часа след ваксиниране не е препоръчително да се пие „твърд“ алкохол повече от 50 грама“, допълни специалистът.


Oт днес и личните лекари ще поставят ваксини срещу коронавирус


Във връзка с възможността за ваксинирането срещу COVID-19 на всички желаещи, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в която попадат, министърът на здравеопазването

 

проф. д-р Костадин Ангелов изпрати писмо до 28-те регионални инспекции в страната

 

В него той разпорежда да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят в имунизационни пунктове, както следва:

  • целодневно през почивните дни (събота и неделя);
  • в следобедните часове на работната седмица (от понеделник до петък);
  • при необходимост, денонощно, в лечебните заведения в областните градове.

Министерството на вътрешните работи ще оказва съдействие на регионалните здравни инспекции при транспортирането и снабдяването с ваксините.


Допълнителни въпроси относно организацията и записването за ваксиниране желаещите могат да задават към съответната РЗИ, изтъкват от МЗ (виж писмото в прикачения файл).


През изминалото денонощие в страната ни са установени 227 случая на коронавирус

 

след направени 2 792 теста.


Излекувани са още 114 души, битката с пандемичния вирус са загубили 15 души.
В болница остават 3 880 инфектирани. 321 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.


Поставените до момента дози от ваксините срещу COVID-19 у нас са общо 119 354. 10 998 души са имунизирани през последните 24 часа.

Прикачени файлове

pismo-28_rzi.pdf

Коментари