Публикация

Акад. Петрунов: И трите ваксини срещу COVID-19 създават имунитет за около 8-12 месеца

Акад. Петрунов: И трите ваксини срещу COVID-19 създават имунитет за около 8-12 месеца

Няма по-добра или по-лоша ваксина. И трите са одобрени в условията на висока безвредност и висока имуногенност. На „Астра Зенека“ е по-ниска имуногеността - между 68 и 80%, но това е много условно, докато на „Пфайзер“ и на „Модерна“ е около 90-95%.


Това заяви имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов пред БНТ.


Според него важното е, че и трите ваксини създават имунитет за около 8-12 месеца.


„Изграждането на антитяловия имунитет до третия месец е много силен, след това започва да намалява, но клетъчният имунитет продължава и той е много активен. Изграждането на имунитета започва не по-рано от 14-ия ден след поставянето на първата доза. Ако дотогава човек се разболее, очевидно ще прекара по-леко заболяването”, категоричен беше имунологът.


Този наплив за ваксиниране срещу COVID-19, по думите му, е типична психологическа реакция и решението за масова ваксинация на Ваксинационния щаб е много правилно и коректно, хората да се чувстват свободни, където и когато пожелаят, да се имунизират. Бройката на желаещите ваксина независимо от коя фаза са хората, ще се увеличи, смята академикът.


Според него


притесненията на хората, че нямат избор на ваксина, не са основателни


„Изборът на ваксината не е толкова личен проблем. Той е проблем на лекаря, на специалиста, който ще каже с вашето заболяване, съобразно кратката характеристика на ваксината, е по-подходящо да се имунизирате с тази или с друга ваксина. Трите ваксини, които са у нас, нямат някаква разлика в показанията за определена група хора, така че спокойно всяка една от тях може да бъде използвана при всички категории болни със странични заболявания и при всички други напълно здрави хора“, категоричен беше акад. Петрунов.


Има данни, че ваксините вероятно ще ви предпазят и от разпространението на вируса, но досега няма достатъчно информация, която да подкрепи едно такова схващане, вероятно това ще стане към края на годината.


„Ваксиниран човек спокойно може да носи вируса, да разпространява вируса и да получава вируса, но няма да се разболява тежко, или въобще няма да се разболява. Засега данните са много оптимистични в тази посока. Първите данни показват, че наистина вероятно ваксината ще даде възможност да не се разпространява инфекцията“, коментира имунологът.


Ако се ваксинираш с първата доза, но се откажеш от втората, първата не се обезсмисля

 

Създава се имунитет на ниско ниво, но той много бързо ще затихне, защото втората доза е много важна. Специалистът посъветва всеки, който е получил първата доза, да се ваксинира и с втората.


По думите на акад. Петрунов е излишно човек първо да си прави тест за антитела и тогава да ходи да се ваксинира.

Антителата не определят дали да се имунизирате, или не, те не определят вашето имунно състояние окончателно, категоричен беше той.


Според специалиста няма никакъв проблем хората да се имунизират непосредствено след преболедуване, но може да се изчака и 2-3 месеца.

Коментари