Публикация

Експерт от Берн: Всички ваксини предпазват от COVID-19

Експерт от Берн: Всички ваксини предпазват от COVID-19

Ваксината на АстраЗенека срещу COVID-19 показва по-добри от очакваните резултати и се прилага успешно във Великобритания. Това заяви в интервю за „Здравей, България” по Нова телевизия завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев. Той напомни, че в общественото пространство тече дискусия дали тази ваксина е толкова добра, колкото тези на Пфайзер и Модерна. По думите му мнението от сегашните проучвания показва, че иРНК ваксините са доста по-ефективни от тези на AstraZeneca. И трите обаче, предпазват от заразяване с  корона вируса, допълни той.

 

„Съпоставени с другите ваксини, с които сме имунизирани в ранна детска възраст, сегашните медикаменти срещу COVID-19 имат малко по-висока честота на абсолютно безобидни странични реакции. Това са главоболие, температура, втрисане. Те преминават в първите 24 до 48 часа. Могат да бъдат блокирани успешно с „Парацетамол” и „Ибупрофен”, посочи експертът.

 

По никакъв начин ваксинираните не могат да се заразят с вируса,

 

категоричен е доктор Илиев. Медикаментът внася мъничко парченце от вируса в организма, за да може той да започне да произвежда антитела. Страничните реакции означават, че имунната система реагира адекватно. Ако няма такива реакции – това също не означава, че тя не работи, посочи той.

 

По думите му

 

ваксината не пречи на раково болни хора да се имунизират

 

- напротив, тези пациенти попадат в рискова група и трябва да се защитят от COVID-19. По отношение на автоимунните заболявания - медикаментът също не е противопоказен.

Коментари