Публикация

Д-р Пенчев: През март ще може всеки да избира с коя ваксина да бъде имунизиран

Д-р Пенчев: През март ще може всеки да избира с коя ваксина да бъде имунизиран

През март ще може всеки да избира с коя ваксина срещу COVID-19 да бъде имунизиран. Логистични проблеми, свързани с ваксините, в София няма. Към момента в инспекцията има над 5000 дози от „Астра Зенека“. В четвъртък се очакват около 12 хиляди дози от ваксината на „Модерна“, а до края на седмицата - около 53 хиляди „Астра Зенека“, другата седмица очакваме още ваксини на „Пфайзер-Байонтек“.


Това каза д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция, пред БНТ.


Той изтъкна, че

 

основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от различните видове


„Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин на България би могъл да избере ваксината, с която да бъде ваксиниран“, отбеляза д-р Пенчев.


Гарантирана е втората доза на тези, които в момента се ваксинират с първа. В РЗИ-София и във всички останали здравни инспекции е заделена втората доза и тя е налична.

Целта на СРЗИ е да има по-голяма обхватност на ваксинацията. Имаше реална опасност от това, ако ние дадем количествата на първите пристигнали при нас общопрактикуващи лекари, да няма достатъчно ваксини до края на деня в инспекцията, това вече е поправено, ваксини в Столичната регионална здравна инспекция има, общопрактикуващите лекари могат спокойно да взимат ваксина от София, допълни директорът на инспекцията.

 

По думите му

 

има достатъчно ваксини и, ако се наложи, ще бъде извършена релокация от други регионални здравни инспекции

 

така че да бъдат задоволени нуждите на София.


„В момента ваксинираме с налични количества. Ние получаваме количества и видове ваксини, в зависимост от договорените отношения на Европейския съюз и Европейската комисия с производителя. И в други части на Европа има редукция на количества, забавяне на доставки, това не зависи от нас. Нормално е да има опашки в първите дни, когато не е достигната хармония, желаещите ще бъдат разпределени правилно. Не можем да говорим за неорганизираност, ние не можем да решим с вълшебна пръчка всички проблеми“, посочи специалистът.


Той бе категоричен, че „зелените коридори“ и ваксинацията в почивните дни е правилно решение.


„Продължава ваксинирането на лекари и учители от фаза 1 и 2. Не може да чакаме хората от фаза 1 и 2 и по този начин да забавяме процеса на другите, които желаят да се ваксинират. Един флакон съдържа няколко дози, трябва внимателно да се ваксинират хората с първа игла, има и такива от втора игла, които се налага да бъдат отлагани по една или друга причина - например физически дискомфорт. Нашата цел е да не бракуваме дози от ваксините“, каза още д-р Данчо Пенчев.


По думите му 

 

към момента в столицата съставът на ЦИК е имунизиран


„Районните избирателни комисии също са имунизирани, очакваме списъците на секционните. Целта е да бъдат ваксинирани с първа и втора игла преди изборите. Обезпечени са с дезинфектанти и лични предпазни средства“, коментира още д-р Пенчев.

 

През изминалото денонощие в страната ни са установени 1 925 нови случая на COVID-19

 

след направени 13 695.


Разпределение на новите случаи по области: Благоевград – 97; Бургас – 182; Варна – 103; Велико Търново – 38; Видин – 7; Враца – 81; Габрово – 17; Добрич – 19; Кърджали – 11; Кюстендил – 75; Ловеч – 32; Монтана – 23; Пазарджик – 45; Перник – 20; Плевен – 114; Пловдив – 138; Разград – 2; Русе – 32; Силистра – 28; Сливен – 55; Смолян – 7; София-област – 39; София-град – 478; Стара Загора – 82; Търговище – 1; Хасково – 74; Шумен – 89; Ямбол - 36.


Излекувани са 777 инфектирани, още 79 души са изгубили битката с пандемичния вирус.


В болници се лекуват 3 933 заразени, за 334 от тях се полагат интензивни грижи.


131 063 са общо поставените до момента дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция у нас.

 

Коментари