Публикация

Проф. Аргирова: Ваксинираните с „Пфайзер“ не могат да заразят околните

Проф. Аргирова: Ваксинираните с „Пфайзер“ не могат да заразят околните

След поставяне на ваксината на „Пфайзер“, имунизираният не може да зарази други хора с COVID-19. Това обяви в интервю за bTV проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.  Тя добави, че трите ваксини, с които страната ни разполага, са много добри.

 

Проф. Аргирова цитира изследване, публикувано в списание “Nature”, според което след около година и половина, при една масова имунизация в световен мащаб,

 

корона вирусът ще остане само на места,

 

където не е правена достатъчна ваксинация на населението.

 

Специалистът заяви, че вирусът се разпространява много бързо и мутира. За да се спре този процес има само един път и това са ваксините.

 

„В момента имаме един щам Sars Cov-2. Вътре в него имаме мутации, замествания и варианти. Във варианта има няколко мутации. Например в английския вариант има 22 мутации. Имаме обаче и ситуация, при която всички тези мутации и изменения във вируса стават в границите на един щам, като срещу този щам антителата, предизвикани от ваксините действат с различна сила. За някои 100%, за някои 80%, з а други 70%, но действат. Лошо ще стане ако се увеличи броят на мутациите и вариантите и тогава отидем към втори щам Sars Cov 2”, обясни проф. Аргирова.

 

Според специалиста

 

ефективността на поставената ваксина ще е не по-малка от две години

 

Така че, смело отивайте и се ваксинирайте, добави тя.

Коментари

Интересно ! Преди месец  Проф Радка Аргирова  каза точно обратното !

Защо не пуснете  видео на живо  ???