Публикация

Проф. Ангелов: Ако темпът на ваксинацията се запази, страната ще се справи с кризата до средата на лятото

Проф. Ангелов: Ако темпът на ваксинацията се запази, страната ще се справи с кризата до средата на лятото

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов изрази удовлетворение от темпа, с който се провежда ваксинационната кампания срещу COVID-19 в страната.

Отчитаме изключително голям интерес от страна на гражданите, което обяснява факта, че на места ваксините се изчерпват бързо. Правим всичко необходимо да пренасочваме количества, когато установим недостиг в даден ваксинационен пункт

 

- отбеляза министърът по време на посещението си в област Хасково, където се запозна с работата на мобилните ваксинационни екипи.


Проф. Ангелов уточни, че

 

стартът на масовата ваксинация, предвиден за началото на март, е даден седмица по-рано

 

както заради многото желаещи да бъдат имунизирани, така и заради искането на общопрактикуващите лекари ваксинацията на хората от пациентските им листи да започне по-бързо. Недостатъчните количества от ваксините, предвидени за личните лекари, здравният министър обясни и с все още малкия обем на доставките, пристигащи в страната ни.


„Водим разговори, за да получим по-рано очакваните в края на седмицата количества от оксфордската ваксина, като имаме и план „Б“ за осигуряването на допълнителни количества“, коментира той.


Проблем с доставките не се очаква и ваксина ще бъде осигурена за всеки български гражданин


„Само за първите три дни, откакто работят „зелените коридори за ваксинация“, са извършени повече от 30 хил. имунизации. Ако процесът продължи със същия темп, страната ни ще се справи с кризата до средата на лятото“, прогнозира министърът.


В отговор на журналистически въпрос относно предстоящото на първи март отваряне на заведенията, здравният министърът посочи, че такива са текстовете на действащата заповед, като за пореден път обясни, че въвеждането на мерки в страната се случва след анализ на епидемичната ситуация на 14-дневна база.

 

Коментари