Публикация

Фреш или цял плод?

Изцеждането на сок може би не е по-здравословно, отколкото яденето на цели плодове и зеленчуци. Получената течност съдържа голяма част от витамините, минералите и растителните химикали (фитонутриенти), съдържащи се в целия плод.


Въпреки това, целите плодове и зеленчуци имат и полезни фибри, които се губят по време на изцеждането на сок.

Поддръжниците на идеята за фрешовете твърдят, че изцеждането на сок е по-добро за здравето, отколкото консумацията на целите продукти, защото тялото може да абсорбира хранителните вещества по-добре и храносмилателната система си почива от обработката на фибрите.

Според тях фрешовете могат да намалят риска от рак, подсилват имунната система, помагат за премахване на токсините от тялото, помагат на храносмилането, както и влияят положително на отслабването.

Въпреки това няма солидни научни доказателства, че получените сокове са по-здравословни от консумацията на плодове или зеленчуци. От друга страна, хората, които не обичат да ядат пресни плодове и зеленчуци, могат да използват изцеждането на сок като забавен начин за добавяне на полезни вещества към диетата или по този начин могат да се консумират продукти, които по принцип не се харесват.

Комбинациите от плодове и зеленчуци при правенето на сок са хиляди. Когато си правите сок обаче, изстискайте толкова, колкото може да изпиете, тъй като в прясно изцедения сок може бързо да се развият вредни бактерии.

Освен това се опитайте да запазите част от целулозата (пулпата). Не само, защото съдържа полезни влакна, но може и да ви засити.

Имайте предвид, че соковете от някои плодове и зеленчуци може да съдържат повече захар, отколкото смятате, и това може да добави нежелани калории към дневното меню.

Коментари