Публикация

Нова апаратура в Клиниката по урология на УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Нова апаратура в Клиниката по урология на УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

В рамките на инвестиционен проект на МЗ за изграждане на „Център за лечение туморите на простатната жлеза“ Клиниката по урология с извършване на специфична дейност по андрология" е оборудвана със следната съвременна апаратура:

 

       1. Хибриден лазер -  едновременно предлагащ ефектите на тулиевото и холмиевото лазерно лъчение – последно поколение лазерна машина.

 

   Основни преимущества на хибридния лазер са:

 

- изключително широк спектър от приложения в ежедневната урологична практика:

- литотрипсия на конкременти.

- ДПХ – едновременно предлага възможност за вапоризация и енуклеация на простатната жлеза.

- ендоскопско лечение на уротелни тумори на пикочния мехур и горните пикочни пътища.

- стриктура на уретрата и уретерите.

- превъзходство в техническите параметри на лазерноро лъчение спрямо всички други видове лазери.

 

            Операциите се извършват по договор с НЗОК / Клинична пътека /

 

       2. Ехограф висок клас, специализиран в диагностиката и фокалната терапия на рака на простатната жлеза – наличен софтуер и специализиран трансректален трансдюсер със следните предимства:

 

- специализирания трансректален трансдюсер позволява едновременен образ в две равнини с изключителна разделитена способност.

- възможност за извършване на широк спектър инвазивни урологични процедури.

 

             3. Флексибилен уретроцистоскоп – гъвкав ендоскоп за диагностика на долните пикочни пътища, който позволява да бъде извършен оглед в амбулаторни условия, без дискомфорт и болка, без нужда от болничен предстой, без анестезия и влизане в операционна.

 

           4. Машина за уродинамика – високоспециализирана модерна система позволяваща задълбочено фукнционално изследване на долните пикочни пътища по отношение на уринирането. Наличната 5-канална система позволява пълния диапазон на уродинамична диагностика при случаи на затруднено уриниране, често уриниране, изпускане на урина /инконтиненция/.

 

5. Спермограф – апарат за компютърно асистиран спермален анализ /CASA/ на еякулат. Дава възможност за оценка на мъжкото безплодие чрез отчитане на: обем на отделената сперма, общ брой на сперматозоидите с тяхната подвижност, форма и големина, наличие на аглутинати и други клетки. Предимство на метода е презицното и много бързо изчисление с избягване на субективния фактор.

 

 

ДКЦ към УМБАЛ „Царица Йоанна -  ИСУЛ“ разполага с оборудван кабинет за функционална диагностика на урологичните  и андрологичните заболявания.

Коментари