Публикация

Дружеството на пулмолозите в защита на колегите си от доболничната помощ

Дружеството на пулмолозите в защита на колегите си от доболничната помощ

Българските пулмолози са огорчени от пренебрегването на част от колегите им като медици на първа линия в борбата с COVID-19. Това са лекари, практикуващи само в доболничната помощ. До момента Министерството на здравеопазването не признава, че те са на челния фронт в битката с коварната зараза, въпреки че от началото на пандемията всички преглеждат своите пациенти лице в лице, а не по телефона. Изложени са постоянно и на риск от заразяване, а вече са загубили прекрасни колеги, изключителни специалисти, заразени на работния пост.

 

Това се казва в писмо на председателя на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) доц. д-р Владимир Ходжев, дм до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. В него се припомня, че още през декември дружеството е информирало с писмо за проблема ведомството, но отговор оттам досега не е получен. 

 

БДББ настоява пулмолозите да получат допълнително възнаграждение

 

Настояваме българските лекари по белодробни болести, работещи само в доболничната помощ, да бъдат признати от Министерството на здравеопазването като медици от първа линия и незабавно да бъдат приравнени с колегите със същото допълнително възнаграждение за рисковия им труд в размер на 1000 лв., се заявява в писмото на дружеството. В него се изразява искрена надежда, че пропускът по отношение на белодробните специалисти в доболничната помощ ще бъде коригиран.

 

Целият текст на писмото - в прикачения файл. 

 

Прикачени файлове

Писмо-BDBB_COVID_2020.pdf

Коментари