Публикация

Промяната в Закона за здравното осигуряване мина на първо четене

Депутатите приеха на първо четене промяната в Закона за здравното осигуряване, с която се предвижда здравните вноски да се изразходват единствено за разходи и трансфери на Националната здравноосигурителна каса.


Изменението, предложено от „Синята коалиция”, беше подкрепено от 107 народни представители, а 7 гласуваха „въздържал се”.

Целта на промяната на закона е да се гарантира невъзможността средствата, събрани от здравноосигурителните вноски на българските граждани, заплащани от тях по трудов договор, както и от работодателите и самоосигуряващите се лица, да бъдат използвани извън системата на здравеопазването. Същото се отнася и до здравните вноски за деца, пенсионери и други лица по действащия закон, заплащани от държавния бюджет.

Според опозицията обаче така записаният текст не изпълнява целта, заложена в мотивите на вносителите.

„Давате възможност на НЗОК да прави каквито и да е трансфери, няма ясна дефиниция за използването на тези средства. По този текст нищо не пречи здравната каса да направи трансфер към Министерството на отбраната за закупуване на хеликоптери например”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

Според Мая Манолова от БСП текстът е неясен. Тя поиска категоричен отговор от вносителите дали подкрепят извършването на трансфери от НЗОК към МЗ.
„Парите от здравноосигурителни вноски трябва да отиват само за здравни плащания”, допълни тя.

Коментари