Публикация

Течение с миризма на риба издава бактериалната вагиноза

Течение с миризма на риба издава бактериалната вагиноза

Нормалната вагинална флора се състои от „добри“ (млечнокисели бактерии, наричани още бацили на Дьодерлайн, лактобацили) и „лоши“ бактерии. Когато първите са в норма, обикновено жената се радва на добро интимно здраве и няма оплаквания. Когато обаче те намалеят или изчезнат, проблемите започват, възниква риск от инфекции.


Във влагалището на здравата жена доминиращи са лактобацилите

 

(те са около 95%, останалите 5% са анаеробни микроорганизми).

 

Те поддържат силно кисела среда, която е пречка за развитието и размножаването на 

попадналите във влагалището патогенни микроорганизми, които могат да причинят заболяване.  Биоравновесието във влагалището може да бъде нарушено под влиянието на редица фактори. Важно е да се знае, че така например антибиотичната терапия е един от сериозните „бичове“ за тази флора. Освен бактериите, срещу които се назначават, антибиотиците унищожават също и тези, които са полезни и необходими.


Необоснованите промивки влияят зле на влагалищната микрофлора


„Много жени мислят, че така си осигуряват по-добра хигиена. По този начин обаче чисто механично се унищожава голяма част от млечнокиселата флора на влагалището. Жената има точно два органа, които се самоочистват – очите и влагалището. Често пъти в практиката мои пациентки споделят, че се чувстват по-чисти, по-комфортно им е след промивки, но влагалището не се нуждае от това“, изтъква акушер-гинекологът д-р Огнян Радев.


Влагалищната екосистема може да бъде застрашена още от:  

Д-р Огнян Радев
Д-р Огнян Радев

 

  • използването на менструални тампони;
  • наличие на песари (спирали) в матката;
  • носенето на изкуственото бельо;
  • сексуална активност – повече от един партньор.

Рискови са още тютюнопушенето, прекаляването със захарни изделия


Бактериалната вагиноза е заболяване, при което се нарушава балансът между микроорганизмите, населяващи влагалището. Тя е най-честата инфекция на влагалището, заедно с гъбичните инфекции. Предизвиква се от „пакет“ микроорганизми, водещ от които е бактерията Гарднерела вагиналис (Gardnerella vaginalis).


Бактериалната вагиноза не е от инфекциите, които предизвикват някакви интензивни оплаквания. Обикновено липсват сърбеж, парене и дискомфорт, както е при гъбичната инфекция – състояния, които карат жената веднага да търси лекар. Но състоянието не е за подценяване, защото е пряко свързана с непълноценната вагинална флора.

Важно е да се знае, че единични гарднерели има и в влагалището на напълно здрави жени. В момента, в който количеството на млечнокиселите бактерии намалее, за тези бактерии се създава „златна среда“ – те започват да се размножават, пояснява д-р Радев.

Основното оплакване, за което споделят женитее

 

е сиво-белезникаво течение, с неприятна миризма на риба.


Своевременната терапия понижава значително рисковете от поява на различни по вид усложнения. Ако не се вземат нужните мерки, влагалищната инфекция може да се разпространи към матката и маточните тръби.


„Цервикалната слуз, която изпълва каналa на маточната шийка, има скромни бактерицидни свойства. Те не са достатъчно надеждни, за да спрат инфекцията. Ако тя преодолее влагалището и маточната шийка, вече няма какво да я спре, за да тръгне към коремната кухина. Получава се т.нар. тазово-възпалителна болест и куп други усложнения“, обяснява акушер-гинекологът.


Бактериалната вагиноза е особено рискова по време на бременност


Тя може да предизвика преждевременно пукване на околоплодния мехур и раждане преди термин, както и да компрометира правилното развитие на бебето.

 

Бременност и бактериална вагиноза


За щастие, състоянието се установява лесно. Чрез микробиологично изследване може точно да се определят бактериите, които са го причинили. Антибиограмата пък дава информация, кой е най-подходящият антибиотик в случая.


Лечението е насочено към причинителя на състоянието

 

Освен антибиотици, чиято роля е да намалят патогенната флора във влагалището, лекарите назначават и препарати, съдържащи млечно-кисели бактерии.


„Лактажин“ е прекрасен препарат. След лечение на инфекцията и елиминиране на причинителите, е добре да се направи курс с него. Той е под формата на глобули, една кутия съдържа 7 броя. Важно е да се знае, че се съхранява в хладилник, за да може млечнокиселите бактерии в свещичките да останат живи. Седем глобули (по една дневно) в огромния процент от случаите са достатъчни за нормализиране на влагалищната флора“, казва д-р Радев.

 


„Лактажин“ се ползва след инфекции, когато се санира влагалището и след това се налага да се възстанови флората. Добре е препаратът да се прилага при антибиотична терапия, успоредно с нея. Той директно и бързо възстановява вагиналната флора.

 

Коментари