Публикация

Министър Ангелов: Заведенията ще отворят от 1 март при ясни правила на работа

Министър Ангелов: Заведенията ще отворят от 1 март при ясни правила на работа

Заведенията, ресторантите, организираните пътувания в страната и конгресният туризъм ще започнат да работят от 1 март. За това се договориха представителите на браншовете, министърът на туризма Марияна Николова и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща в здравното ведомство.


Нощните заведения е предвидено да започнат да функционират от 1 април


„За заведенията поехме ангажимент още при изготвянето на сега действащата заповед те да могат да отворят на 1 март. Сега ще изпълним това обещание, но при ясни и конкретни правила“, заяви министърът на здравеопазването в началото на срещата с бранша.


Ресторантите и заведенията ще могат да отворят врати при използване на 50% от капацитета си

 

На една маса ще се допускат не повече от 6 души. В организирани семейни събирания ще могат да участват най-много 15 души. Работното време на заведенията ще приключва в 23:00 часа. Дейността в обектите ще се извършва и при спазване на сега действащите противоепидемични мерки.


Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България подкрепиха така предложения от министъра на здравеопазването вариант за работа, като призоваха колегите си да спазват мерките и да се ваксинират срещу COVID-19.


От 1 март ще бъде разрешена и конгресната дейност

 

От бранша са съгласни това да се случи при използването на 30% от капацитета на залите, като реално те ще заработят след средата на месеца.


По предложение на проф. Костадин Ангелов работещите в туристическия и ресторантьорския сектор ще имат възможност да се ваксинират до началото на летния сезон.

Коментари